Medicamentele pe baza de diclofenac, un pericol pentru sănătate!?

Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o analiză a produselor farmaceutice care conţin diclofenac, pentru a stabili în ce măsură aceste medicamente determină apariţia bolilor cardiovasculare.
(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
07.11.2012

Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o analiză a produselor farmaceutice care conţin diclofenac, pentru a stabili în ce măsură aceste medicamente determină apariţia bolilor cardiovasculare. Ultimele date apărute oferă dovezi suplimentare despre riscurile la care se expun cei care iau medicamente pe baza de diclofenac, printre acestea numărându-se pericolul de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral, transmite rtv.net.

Comitetul ştiinţific pentru Medicamente de Uz Uman al Agenţiei Europene a Medicamentului a evaluat recent, în cadrul unei analize, ultimele date asupra riscului de reacţii adverse cardiovasculare ale produselor farmaceutice care conţin diclofenac, iar rezultatele au arătat un risc uşor crescut comparativ cu alte antiinflamatoare.

Analiza demarată de Agenţia Europeană a Medicamentului va viza medicamentele care conţin diclofenac cu formulări pentru uz sistemic (precum cele administrate pe cale orală sau parenterală - injecţii sau perfuzii). În plus, Agenţia va evalua impactul celor mai recente informaţii privind raportul risc-beneficiu în cazul diclofenacului şi va avea în vedere necesitatea de actualizare a recomandărilor curente de prescriere privitoare la riscul cardiovascular.

Diclofenacul este un antiinflamator autorizat pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei într-o gamă largă de indicaţii, inclusiv afecţiuni artritice şi tulburări musculo-scheletice acute. În prezent, diclofenacul este disponibil pe piaţa din Uniunea Europeană în diverse formulări farmaceutice, cele mai multe pentru uz sistemic. Medicamentele care conţin diclofenac sunt autorizate prin procedură naţională în statele membre UE şi se află pe piaţă într-o gamă largă de denumiri comerciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor