Birmania devine Hong Kong: Doi protestatari pro-democraţie, împuşcaţi cu muniţie de război

Armată pe străzile din Birmania (AFP/Getty Images)
A.P.
22.02.2021

În Birmania, au fost raportate, sâmbătă, primele două decese confirmate de poliţişti, rezultate în urma folosirii muniţiei de război împotriva populaţiei care protestează împotriva loviturii de stat.

Deşi anterior existau rapoarte neconfirmate legate de folosirea muniţiei de război pentru înăbuşirea protestelor masive dar paşnice împotriva juntei care controlează ţara după lovitura de stat din 1 februarie, Associated Press şi alţii confirmă acum că cel puţin doi protestatari au fost omorâţi.

Citiți și Birmania: Haos, proteste pe scară largă şi internet blocat. Protestatarii acuză China de sprijinirea juntei militare [video]

"Doi protestatari au fost împuşcaţi de poliţiştii care au tras sâmbătă în Mandalay, al doilea oraş ca mărime din Birmania, potrivit presei locale", transmite AP. "Una dintre victime a fost împuşcată în cap şi a murit pe loc, potrivit Frontier Myanmar, o revistă de ştiri şi afaceri cu sediul în Rangoon, cel mai mare oraş al ţării. Altă victimă a fost împuşcată în piept şi a murit în drum spre spital".

Separat, AFP a declarat că aproximativ 30 de persoane au fost rănite în acelaşi conflict, la şantierul naval Yadanarbon.

Există confirmări şi prin intermediul unor videoclipuri devenite virale pe reţelele sociale, în ciuda încercărilor autorităţilor de a bloca reţelele sociale în întreaga ţară.

Citiți și China blochează o declaraţie comună a ţărilor ONU de condamnare a loviturii de stat din Birmania

Protestele de masă au continuat să crească în intensitate în ultimele două săptămâni, în pofida prezenţei militare copleşitoare de pe străzi, inclusiv a vehiculelor blindate, şi a declarării legii marţiale bazate pe „puteri excepţionale de urgenţă” ale armatei intrate în vigoare de cel puţin un an.

Zeci de videoclipuri de pe reţelele de socializare arătau presupuse represiuni violente ale poliţiei.

Junta militară care a preluat puterea după alegerile desfăşurate recent, care întăreau puterea unor lideri democratici precum Aung San Suu Kyi, au promis că vor avea loc noi alegeri anul viitor. Atât Suu Kyi, cât şi liderii partidului ei, Liga Naţională pentru Democraţie, au fost arestaţi în noaptea puciului, după ce armata a declarat alegerile „frauduloase”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor