Junta din Birmania începe să tragă în plin în protestatari. Zeci de morţi

Birmania: Armata începe să tragă pe scară largă în protestatari cu muniţie de război
Birmania: Armata începe să tragă pe scară largă în protestatari cu muniţie de război (Hkun Lat / Getty Images)

Săptămâna trecută, 17 persoane au fost omorâte în timpul ciocnirilor dintre protestatari şi poliţie, după ce mitingurile împotriva recentei preluări militare au continuat în ţară.

Cel puţin nouă persoane au fost ucise prin împuşcare cu muniţie de război de către forţele armate din Birmania, care au tras în mulţimi pentru a le dispersa. Numeroase alte persoane au fost rănite în capitala Yangon, a informat presa miercuri.

Citiți și Birmania devine Hong Kong: Doi protestatari pro-democraţie, împuşcaţi cu muniţie de război

Pe 28 februarie, 17 persoane au fost omorâte prin împuşcare în întreaga ţară pentru că participaseră la proteste, zeci de oameni fiind răniţi de gloanţe.

Mii de oameni au ieşit în stradă duminică, protestele generale împotriva loviturii de stat din 1 februarie intrând în a cincea săptămână.

Tensiunile dintre protestatari şi armata desfăşurată pe străzi în număr mare par să crească pe măsură ce forţele care asigură ordinea încep să tragă în mod frecvent în civilii neînarmaţi.

La 1 februarie, armata din Birmania a declarat starea de urgenţă timp de un an, după alegeri pe care le consideră fraudate, transferând puterea comandantului-şef, generalul Min Aung Hlaing.

Citiți și Birmania: Haos, proteste pe scară largă şi internet blocat. Protestatarii acuză China de sprijinirea juntei militare [video]

Premierul birmanez, cunoscuta activistă pro-democraţie Aung San Suu Kyi, precum şi preşedintele Win Myint şi alţi înalt oficiali şi membri marcanţi ai partidului Liga Naţională pentru Democraţie (NLD), au fost reţinuţi în timpul nopţii şi acuzaţi de fraudă electorală.

Junta din Birmania este sprijinită de regimul comunist de la Beijing, evoluţia actuală survenind după alegerile din 8 noiembrie, care au consolidat puterea forţelor pro-democraţie.

Citiți și China blochează o declaraţie comună a ţărilor ONU de condamnare a loviturii de stat din Birmania