Google oferă guvernului SUA date private ale personalului WikiLeaks

Motorul de căutare Google pe ecranul unui computer.
Motorul de căutare Google pe ecranul unui computer. (Jose Luis ROCA/Stringer/AFP/Getty Images)

Google a furnizat guvernului SUA emailuri şi metadate ale personalului WikiLeaks şi nu i-a anunţat pe cei vizaţi timp de aproape 3 ani, a anunţat luni WikiLeaks pe website-ul său.

În ceea ce Wikileaks a numit o gravă încălcare a intimităţii şi drepturilor jurnalistice ale personalului său, Google a predat informaţiile în baza unui mandat secret emis de un judecător federal în 2012, pentru acuzaţii de spionaj şi conspiraţie ce pot aduce până la 45 de ani de închisoare. Ulterior, Google a scris website-ului WikiLeaks, în ajunul Crăciunului trecut, anunţând grupul că s-a conformat unui ordin al Departamentului american al Justiţiei pentru a preda date digitale.

Informaţiile predate guvernului SUA au inclus toate emailurile, incluzând emailuri şterse sau draft, contactele, metadatele şi adresele IP conectate cu acele conturi.

Se crede că această cerere de predare a datelor este legată de o investigaţie continuă asupra WikiLeaks, ce a fost lansată în 2010. Investigaţia este legată de publicarea a sute de mii de mesaje (telegrame) diplomatice secrete care au fost furnizate de Chelsea Manning.

Într-o scrisoare publicată în această dimineaţă, compania WikiLeaks a declarat că este uimită şi tulburată de aceste veşti. De asemenea, compania a făcut o aluzie la cazurile similare înregistrate de Twitter, când reţeaua socială a rezistat unor mandate similare şi după mai multe contestări legale a câştigat dreptul de a anunţa utilizatorii în legătură cu astfel de cereri.

WikiLeaks cere companiei Google să spună de ce nu a anunţat personalul sau în legătură cu mandatul judecătoresc secret. De asemenea, WikiLeaks a întrebat compania Google dacă a iniţiat o contestaţie legală pentru acel mandat şi dacă au mai fost emise alte mandate similare pe adresa gigantului în motoarele de căutare pe Internet.

Deobicei, Google îşi anunţă utilizatorii prin email înainte să împărtăşească orice informaţie cu autorităţile. Dar, în acelaşi timp, Google a declarat că face excepţii de la această politică dacă un mandat judecătoresc îi interzice să îşi anunţe utilizatorii în legătură cu o eventuală cerere din partea autorităţilor sau dacă există anumite circumstanţe speciale care implică moartea sau rănirea utilizatorului sau dacă se crede că acel cont a fost compromis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe