Big Brother permite poliţiei americane să vadă în interiorul locuinţelor


Dispozitiv radar de tip Range-R care poate detecta mişcarea de cealaltă parte a unui zid.
Dispozitiv radar de tip Range-R care poate detecta mişcarea de cealaltă parte a unui zid. (Captură Foto)

Cel puţin 50 de agenţii americane de aplicare a legii au acum acces la servicii de radar care le permit să vadă efectiv în locuinţele oamenilor şi să determine dacă este cineva acasă, conform unui articol din Daily Mail.

Deşi FBI, US Marshals Service şi alţii au avut această tehnologie de peste doi ani, acest lucru a ieşit la iveală în urma unei audieri de luna trecută la un tribunal federal de apeluri din Denver.

În timpul acelui caz s-a aflat că ofiţerii de poliţie au folosit dispozitivul Range-R înainte să pătrundă într-o casă pentru a aresta un bărbat căutat pentru încălcarea condiţiilor pentru eliberarea sa condiţionată.

Judecătorii cazului s-au alarmat de faptul că agenţii au folosit o astfel de tehnologie fără un mandat de cercetare care să se conformeze cu recomandarea Tribunalului Suprem al SUA.

“Utilizarea fără mandat de către guvern a unui astfel de instrument puternic pentru verificarea interiorului locuinţelor prezintă mari întrebări referitoare la cel de-al Patrulea Amendament”, au declarat judecătorii.

Folosirea acestei tehnologii adânceşte temerile în legătură cu programul guvernamental de supraveghere a populaţiei şi ridică unele probleme legale în legătură cu protejarea intimităţii.

Oficialii federali susţin că unealta este importantă pentru protejarea ofiţerilor de poliţie dacă aceştia trebuie să pătrundă în clădiri sau să salveze ostatici. Dar grupurile de susţinere a libertăţilor civile nu sunt convinse de acest lucru.

“Ideea că guvernul poate trimite semnale prin peretele casei tale pentru a afla cine se află în interior este problematică”, a declarat Christopher Soghoian de la American Civil Liberties Union pentru publicaţia USA Today.

“Tehnologiile care permit poliţiei să se uite în interiorul unei locuinţe se numără printre cele mai intruzive instrumente aflate la dispoziţia poliţiei”, a adăugat Soghoian.

Datele privind contractele federale arată că US Marshals Service a început să cumpere radare în 2012 şi a cheltuit 180.000 de dolari pentru ele.

Dispozitivul folosit de US Marshals şi alţii – cunoscut ca Range-R – detectează mişcarea de cealaltă parte a unui perete şi arată la ce distanţă are loc acea mişcare.

Compania L-3 Communications, care produce acest dispozitiv, estimează că a vândut aproximativ 200 de Range-R-uri pentru 50 de agenţii de aplicare a legii.

Radarul a fost prima dată proiectat pentru a fi utilizat în Irak şi Afganistan şi este cel mai actual exemplu de tehnologie de luptă care poate fi folosit pentru controlul civililor.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe