Big Brother în acţiune: Poliţia britanică scanează chipurile a 100.000 de oameni la un festival de muzică

Politia britanică a folosit tehnologia de recunoaştere facială pentru a scana chipurile a zeci de mii de participanţi la festivalul de muzică Download din Marea Britanie, fără ca petrecăreţii să fie conştienţi de acest lucru.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
18.06.2015

Poliţia britanică a folosit tehnologia de recunoaştere facială pentru a scana chipurile a zeci de mii de participanţi la festivalul de muzică Download din Marea Britanie, fără ca petrecăreţii să fie conştienţi de acest lucru, conform website-ului Gizmodo.com.

Poliţia din Leicestershire a folosit evenimentul muzical de acum câteva zile pentru a testa noua lor tehnologie de recunoaştere facială, cu scopul declarat de a încerca să prindă “criminalii organizaţi” care vizează în mod specific festivaluri muzicale pentru a “fura telefoane mobile”, conform unui raport publicat în Police Oracle.

Datele colectate sunt comparate cu o bază de poze pentru a identifica criminalii – în acest caz, un presupus cerc de hoţi de telefoane mobile care operează la festivalurile de muzică.

Recunoaşterea facială este tot mai folosită de forţele de ordine. În Statele Unite, această tehnologie este folosită de FBI şi de anumite departamente locale de poliţie, deşi în general într-un cadru mai limitat – în cazul unei investigaţii continue sau într-un mediu controlat precum un magazin.

Scanarea chipurilor persoanelor la un eveniment public în aer liber este cu totul altă treabă şi din acest motiv articolul din Police Oracle a căptat atenţia unor publicaţii mai sonore precum BBC, Noisey sau TechDirt. Acţiunea poliţiei la festivalul Download descrie o imagine destul de “distopică” asupra punctului în care s-ar putea ajunge printr-o utilizare tot mai intensificată a recunoaşterii faciale în locurile publice.

Din păcate, susţinătorii drepturilor la intimitate pierd bătălia chiar înainte ca aceasta să înceapă şi, între timp, programele de recunoaştere facială devin tot mai sofisticate şi tot mai populare în spaţiile comerciale.

Chipul oricui ar putea deja să fie salvat într-o bază de date. Big Brother se uită şi ar putea şti cine eşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor