Biden intenţionează să o numească pe Victoria "F*ck the EU" Nuland subsecretar de stat

Victoria Nuland
Victoria Nuland (Florin Chirila/Epoch Times)

Publicaţia Politico relatează marţi că prezumtivul preşedintele ales Joe Biden intenţionează să numească în eventualul său cabinet foşti oficiali ai afacerilor externe din administraţia Obama.

Cea mai notabilă dintre ele este Victoria Nuland, care tocmai a fost numită subsecretar al Departamentului de Stat pentru afaceri politice, într-o eventuală administraţie Biden.

Nuland a vizitat România în perioada în care era premier Victor Ponta. Nuland este cunoscută pentru modul în care administraţia Obama a încercat să promoveze democraţia în Ucraina. În 2014, un clip audio postat pe Youtube a provocat o jenă profundă pentru Departamentul de Stat, pe fondul acuzaţiilor că SUA ar fi coordonat eforturile de lovitură de stat folosind „Revoluţia Euromaidan” în desfăşurare pentru a-l elimina pe coruptul Viktor Ianukovici.

În timpul conversaţiei telefonice, Nuland i-a spus ambasadorului SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, „F*ck the EU”, afirmaţie pentru care, ulterior, a fost obligată să-şi ceară scuze.

Aparent, frustrarea Victoriei Nuland fusese generată de "apatia" presupuşilor aliaţi ai SUA din Europa, care aveau o intenţie considerabil mai redusă de a sprijini eforturile democratice ale poporului ucrainean.

Evoluţia ulterioară a situaţiei din regiune a cimentat impresia iniţială. După invazia Crimeei de către tancurile ruseşti şi începerea războiului secesionist în estul Ucrainei, SUA şi-a retrs sprijinul, negocierile fiind lăsate pe seama cvartetului "Normandia" - Rusia Ucraina, Germania şi Franţa - care practic, prin acordul de la Minsk, au validat pretenţiile separatiste ale secesioniştilor din estul Ucrainei, sprijinit de Kremlin.

Nuland a atras atenţia şi prin postările sale anterioare la Departamentul de Stat în dezastruoasa intervenţie a lui Obama în Libia. După administraţia Obama, ea a făcut parte din diferite grupuri de reflecţie, inclusiv în Brookings Institution, unde a criticat vehement politica lui Donald Trump de „calmare” a relaţiilor cu Vladimir Putin. Ea a susţinut, de asemenea, o intervenţie militară mai profundă în Siria.