Bersani şi Berlusconi organizează o întâlnire-surpriză, în timp ce Grillo 'ocupă' Parlamentul (presa italiană)
alte articole
Într-o perioadă dificilă a politicii italiene, după o lună şi jumătate de la desfăşurarea alegerilor generale din 24-25 februarie, care au avut un rezultat incert şi în urma cărora nu se poate forma un nou guvern, decizia lui Pier Luigi Bersani de a se întâlni marţi seară cu Silvio Berlusconi şi hotărârea luată de Beppe Grillo de a 'ocupa' Parlamentul pentru a protesta împotriva impasului prin care trece ţara se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
'Bersani-Berlusconi, prima întâlnire-surpriză', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că cei doi politicieni, Pier Luigi Bersani (liderul coaliţiei de centru-stânga) şi Silvio Berlusconi (liderul coaliţiei de centru-dreapta), au decis să organizeze o primă întrevedere-surpriză marţi seară, la sediul Camerei Deputaţilor, pentru a discuta despre alegerea viitorului preşedinte al Republicii. La această întâlnire, care a durat o oră, au mai participat Angelino Alfano, secretarul partidului fondat de Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), şi secretarul-general adjunct al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Enrico Letta, care a declarat că 'au fost făcuţi paşi înainte, cu obiectivul de a se alege un nou şef al statului, apreciat de toate forţele politice'.
În cursul întrevederii nu au fost propuse nume, dar cei doi lideri au discutat despre 'criteriile alegerii succesorului lui Giorgio Napolitano'. Această primă întâlnire dintre Bersani şi Berlusconi va fi probabil urmată de altele, la sfârşitul săptămânii, deoarece problemele cu care se confruntă Italia sunt numeroase în această perioadă şi va trebui să fie rezolvată şi 'enigma' formării noului guvern. Angelino Alfano a declarat că 'noul preşedinte va trebui să îi reprezinte pe toţi italienii, va trebui să fie un garant al Constituţiei şi un element de unitate naţională', relevă principalul cotidian roman.
Mandatul prezidenţial pe şapte ani al actualului şef al statului, Giorgio Napolitano (87 de ani), va expira pe 15 mai, iar Parlamentul de la Roma se va reuni în şedinţă comună (Camera Deputaţilor şi Senat) începând cu data de 18 aprilie, când va începe procedura de vot în vederea alegerii succesorului lui Napolitano, care va fi cel de-al 12-lea preşedinte al Republicii Italiene. În Italia, un nou preşedinte al Republicii se alege, la primele trei scrutine, cu o majoritate de două treimi din voturile 'marilor electori' (totalitatea senatorilor şi a deputaţilor, plus reprezentanţii tuturor celor 20 de regiuni) - în total peste 1.000 de voturi. Dacă noul şef al statului nu este ales în primele trei scrutine, începând cu al patrulea scrutin este necesară o majoritate simplă a voturilor, precizează La Repubblica.
Preşedintele Republicii are puteri limitate în Italia, dar rolul său poate deveni crucial într-un moment de impas politic ca acela prin care trece ţara în această perioadă, după rezultatul incert al alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii februarie, care nu au permis formarea unei majorităţi clare în ambele camere ale parlamentului, lucru ce împiedică formarea unui nou guvern. La alegerile din 24-25 februarie, trei forţe politice (coaliţia de centru-stânga, cea de centru-dreapta şi Mişcarea populistă 5 Stele a lui Beppe Grillo) au obţinut circa 25% din preferinţele de vot ale electoratului italian, refuzând însă orice formă de alianţă între ele, o situaţie numită 'furtuna perfectă' de publicaţia amintită.
În acest context 'inedit', succesorul lui Napolitano va putea decide dizolvarea Parlamentului şi convocarea de noi alegeri generale, în cursul anului 2013. Giorgio Napolitano nu poate face acest lucru, deoarece, potrivit Constituţiei italiene, şeful statului nu poate dizolva camerele în ultimele şase luni ale mandatului său prezidenţial (numit 'semestru alb'), notează publicaţia menţionată.
'Beppe Grillo ocupă Parlamentul', scrie Corriere della Sera din Milano, care subliniază iniţiativa Mişcării 5 Stele (M5S) de a 'ocupa' Parlamentul de la Roma, marţi seară, între orele locale 20: 00 şi 24: 00, pentru a protesta împotriva impasului politic din ţară şi pentru a solicita formarea imediată a comisiilor parlamentare permanente. Deputaţii şi senatorii din M5S (în total 163) au citit Constituţia italiană, în semn de protest împotriva blocajului politic, o iniţiativă 'inedită', care a fost transmisă în direct pe Internet, şi care a fost numită de presa italiană 'Occupy Parlamento'.
Protestul parlamentarilor din M5S a fost comentat de preşedintele Senatului, Pietro Grasso, şi de preşedinta Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, într-un comunicat comun în care se scrie: 'Parlamentul este locul în care se desfăşoară confruntarea democratică, în mod transparent. Este un loc al dialogului, nu al monologului, chiar dacă acest monolog se referă la Constituţia Republicii. Instituţiile statului trebuie să fie respectate, aşa cum trebuie să fie respectate diferitele puncte de vedere ale tuturor forţelor politice'. Situaţia de blocaj politic prin care trece ţara, după 45 de zile de la alegerile generale, devine din ce în ce mai 'suprarealistă' şi mai greu de explicat, conchide publicaţia menţionată.