Berlusconi se întâlneşte cu Napolitano şi se pregăteşte să înfrunte noi probleme cu justiţia (presa italiană)
alte articole
Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care a fost convocat miercuri seară de preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, pe care l-a asigurat de 'sprijin loial' pentru guvernul de mare coaliţie condus de Enrico Letta, se pregăteşte să înfrunte noi probleme cu justiţia italiană, scriu joi principalele publicaţii din Peninsulă.
'Berlusconi se întâlneşte cu Napolitano, dar problemele sale cu justiţia sunt numeroase', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că fostul premier italian se pregăteşte să înfrunte joi două noi probleme cu justiţia, una referitoare la recursul prezentat de imperiul său mediatic, Fininvest, în cadrul procesului Mondadori, şi de asemenea audierea preliminară în speţa în care este acuzat că ar fi cumpărat un senator pentru a provoca căderea guvernului lui Romano Prodi, în 2008.
Nu s-au stins încă în Italia ecourile condamnării sale, pe 24 iunie, la şapte ani de închisoare şi la interdicţia permanentă de a exercita funcţii publice, în dosarul Rubygate, în care a fost găsit vinovat de abuz de putere şi de întreţinere de relaţii sexuale contra cost cu o prostituată minoră, şi iată că îl năpădesc alte griji pe Berlusconi, care îşi continuă 'bătălia' cu justiţia italiană şi riscă să îşi termine cariera politică într-un mod 'lipsit de glorie', scrie principalul cotidian roman.
Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma scrie că, joi, Curtea de Casaţie de la Roma va începe să analizeze recursul prezentat de familia Berlusconi după ce, acum doi ani, Curtea de Apel din Milano a condamnat grupul lui Berlusconi, Fininvest, să plătească suma de 564 de milioane de euro grupului editorial CIR al antreprenorului Carlo De Benedetti (proprietar al cotidianului La Repubblica şi al săptămânalului L'Espresso - n.r.), pentru nereguli în achiziţionarea editurii Mondadori, în anul 1991. Este vorba despre o cifră considerată 'enormă' de familia Berlusconi, care a fost deja plătită grupului CIR în 2011, dar care a rămas deocamdată 'congelată', în aşteptarea deciziei Curţii de Casaţie, care urmează să pronunţe sentinţa peste câteva săptămâni sau chiar luni. În procesul civil Mondadori, Il Cavaliere este acuzat de corupţie.
Tot joi se reuneşte şi Tribunalul de la Napoli, în cadrul unei audieri preliminare, pentru a decide asupra trimiterii în judecată a lui Berlusconi, în cazul unei presupuse 'cumpărări' în 2006 a senatorului de stânga Sergio De Gregorio, care a trecut în partidul de dreapta al lui Berlusconi, Poporul Libertăţii (PdL), provocând, în 2008, căderea guvernului de centru-stânga condus de principalul adversar politic al lui Il Cavaliere, Romano Prodi. În acest caz, liderul şi fondatorul PdL este acuzat de Parchetul din Napoli de a fi corupt un politician, notează cotidianul amintit. Il Cavaliere i-ar fi plătit suma de trei milioane de euro senatorului Sergio De Gregorio, din partidul de stânga 'Italia Valorilor' (al fostului magistrat Antonio Di Pietro - n.r.), convingându-l în acest mod să intre în partidul său de dreapta, PdL.
Fapta s-ar fi produs după alegerile parlamentare din primăvara anului 2006, câştigate cu un scor strâns de coaliţia de centru-stânga condusă de Romano Prodi, care la Senat avea doar doi senatori în plus faţă de coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi (158 de senatori, faţă de 156), precizează publicaţia amintită, care adaugă că această anchetă a fost deschisă de Parchetul din Napoli, deoarece De Gregorio fusese ales la Senat în această circumscripţie.
Cazul 'De Gregorio' este unul complicat, deoarece senatorul a recunoscut că 'şi-a vândut funcţia publică'. Sergio De Gregorio a afirmat că a fost plătit pentru a părăsi coaliţia de stânga şi pentru a trece de partea coaliţiei de dreapta, furnizând probe care ar demonstra acest lucru. De Gregorio a mai adăugat: 'Berlusconi m-a corupt cu trei milioane de euro pentru a sabota guvernul Prodi', o afirmaţie deosebit de gravă pentru politicianul Berlusconi, potrivit publicaţiei menţionate.
Silvio Berlusconi a fost acuzat de mai multe ori de rivalii săi politici că ar fi 'cumpărat' voturi sau parlamentari, dar aceasta este prima anchetă oficială care se referă la un caz concret de corupere a unui politician. În ciuda acestor acuzaţii grave, avocaţii lui Berlusconi au declarat că 'sunt liniştiţi', deoarece acest delict ar trebui să fie prescris la sfârşitul anului 2013.
'Infinitele probleme judiciare ale lui Berlusconi', scrie Il Messaggero de la Roma, care opinează însă că Berlusconi ar fi preocupat mai ales din cauza sentinţei definitive în cazul 'Ruby', care va fi pronunţată până la sfârşitul anului în curs de Curtea de Casaţie de la Roma, şi de procesul Mediaset, care va ajunge şi el la Curtea de Casaţie în următoarele luni. În dosarul Mediaset, Berlusconi a fost deja condamnat, în primă instanţă şi în apel, pentru fraudă fiscală, la patru ani de închisoare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice funcţie publică, delict care ar trebui să fie prescris la sfârşitul anului 2014. În cazul în care Curtea de Casaţie ar ratifica această condamnare (redusă la un an de închisoare în baza unei amnistii - n.r.), s-ar aplica şi interdicţia de a exercita funcţii publice, iar Berlusconi ar trebui să renunţe la actuala funcţie de senator şi nu s-ar mai putea prezenta la viitoarele alegeri generale.
Până acum, în toate procesele în care este implicat, Berlusconi a acumulat sentinţe pentru un total de 12 ani de închisoare, dar Il Cavaliere, în vârstă de 76 de ani, nu va intra probabil niciodată într-un penitenciar italian. Legea 251, aprobată în decembrie 2005 de guvernul de dreapta condus de însuşi Berlusconi, îi permite unei persoane care a împlinit vârsta de 70 de ani să îşi preschimbe pedeapsa cu închisoarea în arest la domiciliu, precizează cotidianul roman.
Cea mai mare preocupare a lui Berlusconi se referă la interdicţia de a exercita funcţii publice, deoarece acest lucru nu i-ar mai permite să se prezinte la alegeri ca lider al Poporului Libertăţii şi, potrivit legii italiene, această pedeapsă ar presupune şi pierderea tuturor titlurilor sau a decoraţiilor obţinute, deci Silvio Berlusconi ar înceta să mai fie numit 'Il Cavaliere', o distincţie la care ţine în mod deosebit, scrie cotidianul Il Sole 24 Ore din Milano.