Jose Manuel Barroso cere ţărilor membre ale UE să menţină eforturile de reformă

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, şi-a exprimat speranţa ca, la Consiliul European care începe joi, la Bruxelles, să fie aprobate primele stimulente de favorizare a politicilor în sfera locurilor de muncă şi de relansare economică.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.06.2013

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, şi-a exprimat speranţa ca, la Consiliul European care începe joi, la Bruxelles, să fie aprobate primele stimulente de favorizare a politicilor în sfera locurilor de muncă şi de relansare economică.

Însă şeful executivului european a insistat 'să fie menţinute politicile de reformă ambiţioase pentru o mai mare competitivitate'. Şeful executivului european s-a referit la toate ţările, inclusiv la cele pe care le-a calificat drept 'cele mai vulnerabile', informează joi ziarul ABC.

Într-o discuţie cu un grup de corespondenţi înainte summitului european, Barroso şi-a exprimat încrederea că se va ajunge la un acord referitor la o investiţie de 6 miliarde de euro în locuri de muncă pentru tineri pentru următorii doi ani şi se va lua decizia de a spori capitalul Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru a putea fi favorizate creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Însă Barroso a insistat ca guvernele să nu lase garda jos şi 'să menţină sentimentul de urgenţă' în privinţa măsurilor de stabilizare a economiei. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel, care va fi prezentă joi la summit, a susţinut politica de mobilizare a resurselor, chiar dacă s-a poziţionat împotriva unei creşteri a sprijinului financiar.

Şeful executivului european a cerut de asemenea ţărilor să completeze paşii spre Uniunea Bancară, care includ o directivă privind restructurarea şi o rezoluţie aflată pe masa miniştrilor de finanţe ai UE şi care va fi înmânată liderilor celor 27 înainte de începerea summitului (acesta fiind ultimul Consiliu înainte de aderarea Croaţiei la UE cu drepturi depline).

Uniunea Bancară 'este o chestiune de încredere, iar încrederea este esenţială pentru recuperare', a spus Barroso, referindu-se la necesitatea ca politicile UE să genereze certitudine în mediile financiare. Şefii de stat şi de guvern vor da undă verde recomandărilor Comisiei pentru ţările membre.

Potrivit ziarului El Mundo, care citează cifrele Eurostat, 26 milioane de cetăţeni europeni nu au un loc de muncă, iar dintre aceştia 6 milioane sunt tineri sub 25 de ani. Cifrele Eurostat confirmă că şomajul este una din marile drame ale UE. De fapt, nu este un fenomen nou - anul trecut rata şomajului în rândul tinerilor era de 24%, doar cu 2 zecimi mai mic decât azi - dar liderii europeni au decis să abordeze acum această temă, ca 'prioritate imediată' în politicile lor economice.

De altfel, combaterea şomajului în rândul tinerilor va apărea drept 'prioritate imediată' în concluziile acestui summit european. El Mundo scrie că nu sunt de aşteptat mari decizii, având în vedere că aproape toate instrumentele care vor fi anunţate sunt implementate sau au fost deja prezentate. Între acestea se numără: realocarea fondurilor structurale pentru a le destina creării locurilor de muncă; permiterea statelor membre cu rate de şomaj în rândul tinerilor de peste 25% să poată utiliza fondurile prevăzute pentru viitorul buget plurianual (6 miliarde în total) pentru următorii ani; ameliorarea programelor de mobilitate tip Erasmus; implicarea actorilor sociali în această sarcină printr-un 'cadru de acţiuni împotriva şomajului juvenil'.

Preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, va avea un rol important la acest summit, având în vedere că el face presiuni pentru majorarea fondului de 6 miliarde de euro. 'Ce rezultate poate avea această sumă împărţită între 27 de ţări în decurs de şapte ani? Puţine', a apreciat Schulz, miercuri, într-un articol. El îi va întreba joi pe liderii europeni dacă tinerii sunt la fel de importanţi ca şi băncile, amintindu-le o frază pe care i-a spus-o un tânăr spaniol, când a vizitat Madridul: 'Dumneavoastră aţi găsit 7 miliarde de euro ca să salvaţi băncile, dar pentru noi nu aţi găsit nici măcar un euro'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor