Berlinul îndeamnă România şi Bulgaria să sporească eforturile de integrare a romilor (Der Spiegel)
alte articole
Preocupaţi de valul de imigranţi bulgari şi români în Germania, oficialii de la Berlin au cerut celor două ţări să oprească 'exodul' prin sporirea eforturilor de integrare a romilor în propriile societăţi, argumentând că imigraţia motivată de sărăcie trebuie combătută la sursă, scrie marţi Der Spiegel pe site-ul său.
Valul de imigranţi din România şi Bulgaria spre Germania, înregistrat de la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană în 2007, când au obţinut dreptul de liberă circulaţie în cadrul acesteia, creează ceea ce mulţi consideră a fi o problemă serioasă de integrare. Statisticile arată că circa 147.000 de cetăţeni bulgari şi români s-au mutat în Germania numai în 2011, scrie Der Spiegel.
Deşi nu există statistici oficiale, se crede că o mare parte dintre aceşti imigranţi sunt membri ai minorităţii rome, care adesea nu sunt educaţi şi suferă de probleme de sănătate, fiindu-le aşadar mult mai greu să găsească un loc de muncă. Numărul lor va creşte probabil şi mai mult atunci când restricţiile pe piaţa muncii pentru imigranţii români şi bulgari vor fi ridicate anul viitor, după perioada de tranziţie de şapte ani de la aderarea celor două ţări la UE.
Luni, ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a afirmat că doreşte să întărească eforturile de a combate imigraţia legată de sărăcie. Ministrul a cerut guvernelor român şi bulgar să ia măsuri interne pentru a opri exodul masiv, un fenomen care afectează multe regiuni din Europa.
'Această problemă trebuie rezolvată la sursă', a afirmat Friedrich. 'De aceea, Germania sfătuieşte Bulgaria şi România, atât la nivel european cât şi în cadrul relaţiilor sale bilaterale cu cele două ţări, să investească mai multe din subvenţiile de la UE în integrarea celor afectaţi în ţările lor de origine', a adăugat acesta.
'Mulţi romi fug departe de casele lor din cauza discriminării şi sărăciei care rezultă', a afirmat la rândul său ministrul justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. 'Imigraţia legată de sărăcie trebuie abordată la rădăcinile sale', a continuat aceasta.
Declaraţiile survin în urma publicării în ianuarie, de către Asociaţia Germană a Oraşelor, a unui document care identifică probleme în creştere în legătură cu imigranţii din România şi Bulgaria. Oficiul federal de statistică a înregistrat o creştere cu 24% a numărului de imigranţi din aceste ţări în prima jumătate a anului 2012 şi o dublare a acestuia din 2007, notează Der Spiegel.
Asociaţia, care reprezintă interesele municipalităţilor germane, a cerut guvernului federal de la Berlin şi Uniunii Europene să pună mai mult accent pe această problemă şi să ceară îmbunătăţiri ale condiţiilor de trai ale imigranţilor în ţările lor de origine.
'Imigraţia actuală dinspre România şi Bulgaria este o problemă care poate fi rezolvată doar printr-o cooperare coordonată între jucătorii relevanţi din guvernul federal, din ţară, precum şi la nivel european', se precizează în document, citat de publicaţia germană. Municipalităţile susţin că nu este vorba de 'izolarea Germaniei de imigraţie', ci de 'crearea unor condiţii de succes pentru integrare'.