Rusia îşi schimbă strategia în negocierile cu Uniunea Europeană
Rusia nu mai speră la anularea vizelor cu Uniunea Europeană (UE) până la Olimpiada de Iarnă de la Soci şi ar fi mulţumită ca această decizie să fie luată măcar până la sfârşitul anului 2014. Potrivit cotidianului rus Kommersant, această problemă va fi subiectul central al negocierilor pe care ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, le va avea marţi la Bruxelles cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton.
Iniţial, era planificată nu doar o întrevedere Lavrov-Ashton, ci o reuniune completă a Consiliului permanent de parteneriat Rusia-UE la nivel de miniştri de externe. Moscovei i-ar fi convenit mult mai mult un asemenea format, deoarece acesta a fost elaborat tocmai pentru discutarea de probleme bilaterale între UE şi Rusia. Însă UE a insistat asupra schimbării formatului, iar acum în loc să aibă negocieri cu miniştrii de externe ai celor 27 de ţări-membre ale UE, Lavrov va discuta doar cu Ashton, chiar dacă asemenea întrevederi au ca scop doar discutarea unei tematici internaţionale. Astfel, Lavrov şi Ashton vor trebui să discute în primul rând despre Siria, Mali, Afganistan, Coreea de Nord şi Iran.
Cu toate acestea, potrivit informaţiilor deţinute de Kommersant, Serghei Lavrov va aborda şi o problemă-cheie în relaţiile Moscovei cu UE - regimul de vize. În această privinţă, Rusia şi UE desfăşoară o activitate pe două făgaşe: în vederea înlesnirii regimului de vize şi în vederea anulării totale a vizelor pentru vizitele pe termen scurt. În ambele direcţii există probleme serioase. Acordul privind înlesnirea substanţială a procesului de eliberare a vizelor nu poate fi semnat din cauza unei singure probleme nesoluţionate: Moscova insistă ca în acesta să fie inclus un punct privind anularea vizelor pentru cetăţenii ruşi care deţin paşapoarte de serviciu, în timp ce Bruxellesul este împotrivă. Diplomaţii încearcă deja de peste un an să rezolve această dispută, dar nu s-a înregistrat încă o apropiere a poziţiilor.
O sursă diplomatică din cadrul UE a declarat pentru Kommersant că dacă nu ar exista divergenţele pe marginea paşapoartelor de serviciu, acordul ar putea fi semnat la mijlocul lui martie. 'Pentru consultări cu guvernul rus la Moscova vor sosi atunci circa 15 membri ai Comisiei Europene, printre care şi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom. Aceasta va fi o minunată posibilitate de a semna documentul (privind înlesnirea regimului de vize) capabil să uşureze semnificativ viaţa pentru milioane de cetăţeni ai Rusiei şi UE', a explicat diplomatul european.
Rusia nu este de acord cu această abordare. Moscova subliniază că a redus deja numărul de posesori de paşapoarte de serviciu care ar urma să beneficieze de un regim fără vize, de la 150.000 la 18.000, incluzându-i în categoria preferenţială doar pe cei cu paşapoarte de serviciu biometrice. 'Alte concesii nu intenţionăm să facem', a declarat un diplomat rus.
UE a replicat că în acordul privind înlesnirea regimului de vize sunt deja prevăzute privilegii pentru persoane oficiale, membri ai delegaţiilor astfel că, dacă acest acord va intra în vigoare, înalţilor funcţionari le va fi mai uşor să obţină vize multiple pentru termene mai lungi. Însă pentru partea rusă acesta nu este un argument. 'Dacă nu reuşim să ajungem la un acord în privinţa unei categorii atât de compacte şi de sigure precum deţinătorii de paşapoarte de serviciu, ce să mai spunem despre perspectivele unei anulări totale a vizelor pentru toate grupurile de cetăţeni', a subliniat pentru Kommersant un diplomat rus.
O posibilă ieşire din impas ar fi, în opinia europenilor, ca Rusia şi UE încheie un acord privind înlesnirea regimului de vize fără punctul referitor la paşapoartele de serviciu, însă în acelaşi timp să semneze un memorandum sau un protocol de intenţii, în care să fie stipulat că părţile vor reveni mai târziu asupra problemei în cauză. Potrivit surselor de informaţie ale Kommersant, Moscovei nu-i va conveni o asemenea soluţie: acest 'mai târziu' s-ar putea prelungi foarte mult.
Realizarea listei de 'paşi comuni' spre anularea totală a vizelor (al doilea făgaş de negocieri) întâmpină de asemenea probleme. Înainte, oficiali ruşi şi-au exprimat nu o dată speranţa ca regimul fără vize cu UE să devină funcţional până la Olimpiada de la Soci. Acum, surse din Ministerul rus de Externe recunosc: o soluţionare până la acest termen nu este posibilă, deoarece 'europenii tărăgănează intenţionat acest proces, politizându-l'. Acum, Moscova speră că vizele vor putea fi anulate măcar până la sfârşitul lui 2014.
De altfel, şi UE are pretenţii faţă de Moscova. Potrivit informaţiilor deţinute de Kommersant, Catherine Ashton va aborda, în discuţia cu Lavrov, problema taxelor pentru autoturismele importate din UE, taxe pe care autorităţile ruse le-au introdus de la 1 septembrie. UE este convinsă că această practică încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), provocând Uniunii Europene prejudicii de ordinul 'câtorva miliarde de euro'. Nu le plac europenilor nici restricţiile comerciale iniţiate de Rusia: de exemplu, la importul de carne din Germania.
Este puţin probabil ca toate aceste probleme să poată fi soluţionate în timpul întrevederii de marţi. Părţile vor putea continua discuţiile la mijlocul lui martie (în timpul consultărilor interguvernamentale de la Moscova) şi la începutul lui iunie, la un nou summit UE-Rusia, care se va desfăşura, potrivit Kommersant, la Ekaterinburg.