Beppe Grillo vizează postul de primar al Romei
alte articole
Tsunami-ul ''grillin'' care s-a abătut asupra alegerilor legislative din 24-25 februarie din Italia, s-ar putea repeta la alegerile administrative de la Roma, din 26-27 mai. Aceasta şi pentru că Partidul Democrat (PD, stânga) nu reuşeşte să prezinte un candidat credibil, relatează publicaţia italiană L'Espresso.
La Roma, PD este primul partid în faţa ''Mişcării Cinci Stele'' (M5S) a lui Beppe Grillo, cu doar 20.000 de voturi, ceea ce este nesemnificativ. La un eventual balotaj, este dat drept scontat că în al doilea tur de scrutin electoratul de centru-dreapta îşi va acorda votul M5S.
Cu circa două luni înainte de votul pentru Campidoglio (Primăria Romei), centrul-stânga nu şi-a ales încă candidatul. Rezultatul obţinut la nivel naţional în alegerile legislative nu l-a ajutat în acest sens. De luni de zile, alegerile primare pentru numirea candidatului la funcţia de primar al Romei sunt anunţate şi reiterate oficial, în timp ce în culise toţi spun că ele nu vor avea loc. În inerţia totală, în care proliferează numărul candidaţilor, lipseşte un proiect pentru oraş, sau cel puţin o aparenţă de discuţii cu privire la viitorul Romei, notează publicaţia.
Chiar şi astăzi există persoane care pun sub semnul întrebării nu numai data la care ar trebui să aibă loc alegerile primare (7 aprilie) pentru acest post, dar chiar şi organizarea lor.
Prima care şi-a anunţat candidatura a fost combativa Patrizia Prestipino, consilier pentru provincia Roma, care l-a sprijinit pe primarul Florenţei, Matteo Renzi, în alegerile primare pentru candidatura PD la funcţia de premier. S-au mai anunţat David Sassoli, şeful europarlamentarilor PD, Paolo Gentiloni, fost ministru al comunicaţiilor, şi Umberto Maroni, fostul lider al grupului PD la Primăria Romei şi proaspăt ales deputat al PD.
Realitatea este că niciuna dintre aceste candidaturi nu întruneşte consensul deplin al partidului. În timp ce se aşteaptă încă ''candidatura providenţială'', numele care să fie capabil să depăşească un impas ce durează de luni de zile, partida pentru Campidoglio devine tot mai dificilă pentru centrul-stânga.
În ultima săptămână, pare să fi luat formă candidatura senatorului Ignazio Marino. De mai mult timp se vorbeşte de o presiune exercitată de Goffredo Bettini, arhitectul aşa-numitului 'model Roma', asupra medicului Marino, pentru ca acesta să coboare în arenă în cursa pentru primăria capitalei. Noul guvernator al regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, omul cel mai puternic politic al capitalei, şi-a dat ''binecuvântarea'' pentru Marino.
Potrivit raţionamentului celor care îl sprijină, Ignazio Marino, agreat şi de Nichi Vendola şi de partidul acestuia, ''Stânga, Ecologie şi Libertate'' (SEL), ar fi exponentul PD care s-ar preta cel mai puţin criticilor ''grillinilor'', nefiind un om al aparatului, ci venind din mediul profesioniştilor. Marino ar fi dispus să accepte provocarea, dar numai dacă este susţinut de partid. Pentru aceasta, fie Sassoli, fie Gentiloni ar trebui să se retragă din cursă, lucru pe care niciunul nu îl intenţionează.
În plus, adversarii lui Marino susţin că, pe lângă faptul că nu este originar din Roma - s-a născut la Genova -, fotoliul de primar al capitalei pentru un chirurg pare a fi un paliativ, după ce postul de ministru al sănătăţii, la care viza având în vedere competenţele sale, pare acum să se îndepărteze.
Votul din alegerile legislative, s-a relevat la secretariatul PD din Roma, a complicat ulterior partida pentru Campidoglio. Mulţi au fost siguri că, odată cu victoria centrului-stânga, fotoliul de primar al Romei devenea un element al acordului naţional cu centrul lui Monti. Acum, că acest centru practic a dispărut din geografia politică a capitalei, iar secretariatul lui Bersani nu pare în măsură să impună nimic nimănui, partida se complică şi mai mult.
Între timp, unii agită ''fantasma'' Grillo, care se spune că ar viza cucerirea Romei, mutându-se în capitală pe toată durata lunii mai, pentru a face campanie electorală.