Beijingul erodează libertăţile din Hong Kong
alte articole
Beijing-ul nu are nicio intenţie să permită vreodată Hong Kong-ului să poată implementa votul universal în alegerile legislative sau în alegerea directorului executiv (care conduce HK n.r.) şi erodează libertăţile de care se bucură cetăţenii acestui oraş cu 7 milioane de locuitori.
Aceasta este concluzia unei secţiuni speciale dedicate Hong Kong-ului, din raportul pe 2013 al Congresului SUA – Comisia pentru Economia Chinei şi Analiza Securităţii (USCC).
În particular, deteriorarea libertăţii presei şi o creştere în supravegherea de către poliţie a activiştilor pentru drepturile omului încearcă să reducă libertăţile din Hong Kong la nivelul celor ale unui oraş mare din China. Cu alte cuvinte sistemul "o ţară, două sisteme" pe care China l-a promis Marii Britanii la preluarea Hong Kong-ului, este doar o păcăleală.
Votul Universal
Raportul scoate în evidenţă guvernul din Hong Kong prin “lipsa progresului în asigurarea votului universal în alegerile Consiliului Legislativ (Parlamentul din HK n.r.) şi a directorului executiv.” Legea de Bază din Hong Kong, o constituţie validată de Republica Populară Chineză înainte ca Regatul Unit să renunţe la fosta sa colonie, solicită votul universal. Însă nici regimul chinez, nici directorul executiv (al Hong Kong, numit de China, n.r.) nu au scos în evidenţă modul în care votul universal ar putea fi obţinut.
“Multe grupuri pro democraţie se tem că oficialii de pe continent caută să amâne implementarea votului universal sau să-l elimine cu totul prin modificarea legii alegerilor, astfel încât acestea să fie limitate la candidaţii ce sunt pro-Beijing” relatează raportul. Datorită modului ciudat în care este configurat sistemul electoral şi cel legislativ, guvernul din Hong Kong va continua să fie dominat de candidaţi pro-Beijing.
În martie, câteva grupuri prodemocratice au cerut guvernului din Hong Kong să permită votul universal în alegerile din 2017. O mişcare civilă de nesupunere, numită “Occupy Central” ce susţine votul din 2017, ar putea forţa o confruntare cu autorităţile în aprilie 2014. Aceasta cere guvernului să permită oamenilor să aleagă o cale către o reformă politică prin vot şi ameninţă că va organiza un protest în centrul oraşului (districtul financiar central al Hong Kong-ului).
Erodarea Libertăţii Presei
Raportul susţine că oficialii de pe continent au crescut influenţa asupra presei din Hong Kong. Perspectiva pro-Beijing asupra ştirilor, departe de adevăr, este remarcată din ce în ce mai des în editoriale.
Madeline Earp de la Freedom House, a mărturisit că datele lor arată faptul că libertatea presei din Hong Kong este în scădere. În 2005, Freedom House a considerat libertatea media din Hong Kong ca “liberă”; în 2009, aceasta a scăzut în clasament pe poziţia “parţial liberă.”
Dna. Earp a mărturisit că atacurile fizice şi tehnice împotriva reporterilor, website-urilor şi entităţilor media sunt un factor al declinului. A dat ca exemplu site-ul “În Media” a căror calculatoare au fost distruse în urma unei razii făcute de patru bărbaţi mascaţi. În aprilie, un atac cibernetic a forţat închiderea site-ului imediat după ce a raportat un protest al muncitorilor de la docurile din Hong Kong.
De asemenea în Taiwan entităţile mass-media ce au fost critice cu guvernul de pe continent sunt cumpărate de către moguli media pro-Beijing ce deţin publicaţii "independente" de ştiri. “Mulţi proprietari de entităţi mass-media din Hong Kong au interese de business în China Continentală, pe care vor să le protejeze”, relatează raportul.
“La sfârşitul anului 2012, Jimmy Lai, deţinătorul publicaţiilor Next Media şi al ziarului pro-democraţie Apple Daily, le-a vândut pe amândouă unor oameni de afaceri ce sunt susţinători ai Bejing-ului,” relatează raportul.
Studiul realizat de Asociaţia Jurnaliştilor din Hong Kong în 2012, a scos la suprafaţă faptul că 87% din cei 663 de jurnalişti chestionaţi au afirmat că libertatea presei a scăzut în cei 7 ani cât timp Donald Tsang a fost şef executiv (2005-2012). Autocenzura a fost citată de către 71% ca fiind un motiv. Studiul a descoperit că 36% din angajaţii media au afirmat că ei sau superiorii lor au practicat autocenzura în ultimele 12 luni.
Totuşi, citat mai des decât autocenzura este controlul strict al guvernului asupra informaţiei, aspect creditat ca motiv pentru acest declin pentru 93% dintre cazuri.
De exemplu, numărul conferinţelor de presă s-a diminuat, acestea fiind înlocuite de comunicate de presă, în care reporterii nu au ocazia să pună întrebări.
“Un proiect de lege anti-urmărire ce ar putea fi luat în considerare în acest an şi astfel ar putea împiedica jurnaliştii să caute informaţii de la surse.”, relatează raportul.
Supravegherea din partea Poliţiei
În raport au fost scoase în evidenţă anumite îngrijorări legate de intensitatea tacticilor poliţiei ce se pare că au loc cu intenţia de a intimida protestatarii politici. Sophie Richardson, director pentru China al Human Rights Watch, a mărturisit pe 27 iunie că există “o creştere a numărului de arestări şi urmăriri împotriva protestatarilor”
În 2011, 444 de protestatari au fost arestaţi de către poliţie, fapt ce a depăşit numărul total de protestatari arestaţi din 1997 până în prezent, conform organizaţiei Civil Human Rights Front din Hong Kong.
Dna. Richards afirmă, “Human Rights Watch este de asemenea îngrijorată de utilizarea camerelor şi a dispozitivelor de înregistrare de către poliţia din Hong Kong pentru a filma demonstraţii, cu prim-planuri ale demonstranţilor, chiar şi atunci când nu este niciun comportament periculos în timpul acestora...Supravegherea oficială nu numai că este intruzivă dar poate de asemenea inhiba exercitarea dreptului de adunare şi asociere publică”.
Richardson afirmă că nu ar trebui folosite camerele video fără vreo justificare, ca de exemplu ameninţarea siguranţei publice.
“Îngrijorările legate de drepturile şi libertăţile civile din Hong Kong au fost lăsate deoparte din ce în ce mai mult, în timp ce au prioritate alte probleme legate de China” se afirmă în raport. Când aceste probleme sunt date deoparte în angajamentul nostru bilateral cu China, Statele Unite “compromite valori americane fundamentale,” se afirmă în raport.
Pentru a remedia această neglijare, Comisia a recomandat ca “Congresul să întrunească din nou un grup parlamentar în Hong Kong pentru a se acorda o atenţie continuă democraţiei regiunii şi a problemei drepturilor omului.”
Constatările şi recomandările raportului erau bazate pe o audiere specială a Comisiei din data de 27 iunie. Comisarii au făcut de asemenea un drum de constatare la Hong Kong, în iulie.
Legea de Bază
Schimbările descrise de Comisie apar în ciuda garanţiilor din Legea de Bază (Constituţia n.r.) din Hong Kong.
Legea de Bază a fost caracterizată drept o mini-constituţie ce oferă separarea sistemului economic, social, politic şi legal ale Hong Kong-ului de către cele ale regimului comunist atunci când Hong Kong-ul a fost restituit Republicii Populare Chineze în 1997. Legea afirma că Regiunea Administrativă Specială (SAR) Hong Kong îşi va păstra sistemul capitalist şi stilul de viaţă timp de 50 de ani.
Legea de bază asigură de asemenea că SAR din Hong Kong va continua să se bucure de drepturile de bază cum ar fi libertatea presei, libertatea liberei exprimări şi a asocierii şi un stat de drept, conform dreptului său moştenit. Acest acord a fost încheiat de China cu Marea Britanie înainte ca aceasta să restituie regiunea către China Continentală în 1997.
Republica Populară Chineză consideră că Hong Kong trebuia să joace un rol economic unic pentru a ajuta China continentală în conexiunile comerciale cu întreaga lume. Raportul USCC scoate în evidenţă că Hong Kong-ul are acum o importanţă economică mai redusă pentru China continentală, datorită ascensiunii industriei din oraşele de coastă sau din porturi, cum ar fi Shanghai.