Forul de la Hong Kong caută soluţii pentru recoltările forţate de organe în China

Captură TV din documentarul "Omorât pentru organe: industria secretă a Chinei - transplantul de organe". Ziarul german Die Zeit subliniază complicitatea Occidentului cu oribila industrie chineză.
Captură TV din documentarul "Omorât pentru organe: industria secretă a Chinei - transplantul de organe". Ziarul german Die Zeit subliniază complicitatea Occidentului cu oribila industrie chineză. (Prin bunăvoinţa NTD Television)
Trafic de organe China

Doctori, avocaţi şi politicieni s-au reunit pentru a formula răspunsuri eficiente la problema practicii forţate de recoltare a organelor în China, în cadrul unui for al Consiliului Legislativ din Hong Kong (Legco,parlamentul HK, n.r.) din 28 noiembrie.

Întrunirea pe tema „Siguranţa medicală şi Tendinţele Legislaţiei Internaţionale privind Turismul pentru Organe” a fost susţinută de asociaţia DAFOH (Doctors Against Forced Organ Harvesting), un grup internaţional pentru drepturile omului, cu sediul la Washington.

Dl. David Matas, avocat canadian specializat în drepturile omului şi nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, a călătorit cu avionul până în Hong Kong spre a lua cuvântul. Au participat şi membrii Legco şi pan-democraţii (politicieni pro-democraţie care nu acceptă să trimită candidaţi combativi pentru lupte politice), iar membrii democraţi ai Legco au luat în considerare crearea unei iniţiative pentru restricţionarea recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong.

Mărturia unui avocat pentru drepturile omului

David Matas a lansat un apel către Hong Kong şi Taiwan pentru unificare statelor în scopul stopării crimelor de prelevare forţată a organelor pe viu de la practicanţii Falun Gong şi de la alţi prizonieri de conştiinţă.

Matas a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în anul 2010 pentru rigoarea eforturilor sale, unite cu cele ale lui David Kilgour, fostul secretar de stat al Canadei (pentru regiunea Asia-Pacific), în investigarea, demascarea şi tentativa de stopare a practicii Partidului Comunist Chinez (PCC) de recoltare forţată a organelor. În cadrul întrunirii, avocatul canadian a împărtăşit din rezultatele sale, obţinute în anii lungi de cercetări şi analize, oferind totodată dovezi concrete privind atrocităţile comise de PCC.

Matas a indicat că în iulie 2005, Huang Jiefu, pe atunci ministru-adjunct al Sănătăţii, a recunoscut pentru prima oară că 95% dintre transplanturile cu organe din China îşi aveau ca sursă prizonieri executaţi. Totuşi, aplicarea pedepsei cu moartea s-a diminuat în ultimii ani, în timp ce numărul transplanturilor de organe a rămas la acelaşi nivel.

Conform lui Matas, aceasta înseamnă că un număr chiar mai mare de organe sunt prelevate de la practicanţii Falun Gong şi de la alţi prizonieri politici, oameni care nici măcar nu sunt vinovaţi, în secret.

Avocatul, nominalizat la Nobel a adăugat că recoltările de organe efectuate de PCC reprezintă o problemă globală.

„Personalul chinez specializat în transplant călătoreşte pe tot globul, iar pacienţii în aşteptarea transplanturilor vin de asemenea de pe întregul mapamond. Problemele potenţiale privind turismul pentru organe există pretutindeni” a afirmat Matas în cadrul forului de discuţii.

Avocatul canadian a sosit în Hong Kong în urma participării la un eveniment similar în Taiwan. Acesta a precizat că există numeroase puncte comune, împărtăşite atât de Taiwan, cât şi de Hong Kong, ceea ce înseamnă că cele două ar putea să joace roluri importante în stoparea recoltărilor forţate de organe.

Taiwan şi Hong Kong au oferit modele Chinei în multe privinţe, a afirmat Matas. Adoptarea unei poziţii ferme împotriva prelevării forţate a organelor reprezintă lansarea unui alt exemplu şi asumarea unui rol fruntaş de denunţare, care va putea fi urmat şi de oamenii altor ţări.

Matas a precizat că Hong Kong-ul se află într-o poziţie unică, pe de o parte, datorită puterii legislative deţinute, şi, pe de alta, fiindcă posedă soluţia ce poate dizolva camuflajul cu care PCC îşi ascunde atrocităţile recoltărilor de organe – lista cu înregistrările transplanturilor de ficat, aflată în posesia Hong Kong-ului.

Fiecare spital din China are obligaţia să raporteze Spitalului Regina Maria din Hong Kong cazurile de transplant hepatic, a explicat avocatul canadian. Aceste date s-au aflat la dispoziţia publicului în trecut, însă, odată ce Matas alături de alţi cercetători au început să utilizeze lista drept referinţă pentru ancheta privind recoltările de organe de la prizonieri vii, baza de date a fost închisă.

David Matas l-a întrebat pe Albert Ho, membru al Legco, dacă acest consiliu şi membrii săi ar putea cerceta problema.

Un apel către Comunitatea Internaţională

Lee Cheuk-yan, unul dintre membrii pan-democraţi ai Legco, care au participat la forul de discuţii a lansat un apel la stoparea crimelor comise de PCC, a declarat:

„Ei [Partidul n.r.] recurg la metode pline de cruzime pentru a recolta organe în scopul îmbogăţirii ” a afirmat Lee. „Consider că acest act este extrem de ruşinos.”

Theresa Zhu, consultant al DAFOH pe probleme juridice, a precizat că cei ce urmăresc muşamalizarea adevărului sunt criminalii şi complicii lor. Zhu a lansat, de asemenea, un apel la răspândirea adevărului şi la demascarea făptaşilor, adresat către toată lumea.

Dna Zhu a menţionat că 17 judeţe din Taiwan au lansat provizoriu propuneri de condamnare a crimelor comise de PCC în China, prin prelevarea pe viu a organelor practicanţilor Falun Gong. Consultantul DAFOH a solicitat membrilor legco din Hong Kong să realizeze iniţiative similare în cadrul Consiliului Legislativ.

Sin Chung-kai, alt membru pan-democrat al legco, a fost şocat să afle ca la operaţiunile de furt de organe a participat sistematic inclusiv armata chineză.

„Dacă asta nu s-ar întâmpla în spitalele militare, nicio altă organizaţie n-ar îndrăzni să facă aşa ceva” a afirmat Sin, adăugând că, pentru a împiedica transplantul ilegal de organe, trebuie să existe o cooperare a comunităţilor internaţionale.

„Fiecare ţară trebuie să pună bazele unei legislaţii de interzicere a unor asemenea activităţi” a continuat Sin. „De fapt, eu consider că Hong Kong-ul are de făcut multe în acest sens”

Dl Huang Shi-wei, vice-preşedintele şi purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Internaţionale pentru Transplant de Organe din Taiwan, a enumerat cazuri de transplanturi efectuate în China cu surse necunoscute.

Huang a mai declarat şi că, în privinţa operaţiilor de transplant de peste hotare, comunităţile pe plan internaţional şi-au schimbat atitudinea. Cel mai semnificativ aspect este că, în 2008, „Declaraţia de la Istanbul”, emisă de Societatea Internaţională pentru Transplanturi, a interzis turismul pentru transplant, comercializarea transplanturilor de organe şi traficul cu organe.

Leung Kwok-hung, unul dintre organizatorii forului de discuţii şi membru al Legco, a discutat despre importanţa demascării atrocităţilor comise de PCC prin prelevările de organe.

„Am coordonat o astfel de întrunire într-o instituţie legislativă pentru ca ceilalţi să poată vedea că, în acest Consiliu, o parte din membri săi îşi exprimă indignarea faţă de extracţia forţată a organelor pe viu, fie că este vorba de infractori, fie de prizonieri condamnaţi la moarte.”

„Această problemă trebuie investigată până la capăt” a adăugat Leung. „PCC-ul smulge, pe viu, organele unor oameni”.

Albert Ho, moderator şi membru Legco, a afirmat că forumul a dezvăluit că 90% din prelevările ilegale de organe au loc în China continentală, iar acest fenomen este organizat şi manevrat de către oficialii (comunişti chinezi, n.trad.). Ho a condamnat masacrul ca fiind de o cruzime extremă şi lipsit de orice natură umană, spunând că este nevoie de exercitarea unor presiuni mai mari din partea comunităţilor internaţionale pentru a determina PCC să dezvăluie adevărul.

„Unor asemenea crime le cad victime atât de mulţi prizonieri de conştiinţă, inclusiv practicanţii Falun Gong” a precizat Ho. „Sperăm ca în viitor vor exista mai multe acorduri internaţionale solide care să ceară Chinei o transparenţă absolută.”