Beijingul avertizează SUA după ce două nave de luptă navighează în Marea Chinei de Sud

Distrugătorul american cu rachete ghidate USS Preble (Wikimedia.org)
Andrei Popescu
06.05.2019

Beijingul a declarat luni că a avertizat două nave de luptă americane ce navigau în apropierea unor insule disputate din Marea Chinei de Sud să plece din zonă, potrivit Deutsche Welle.

Incidentul a avut loc pe fondul tensiunilor amplificate între Beijing şi Washington cu privire la tarifele comerciale, sancţiuni şi Taiwan.

Distrugătoarele americane cu rachete ghidate USS Preble şi USS Chung-Hoon au pătruns în interiorul zonei de 22 km delimitată în jurul Recifelor Gaven şi Johnson. Aceste recife fac parte din Insulele Spratly, o regiunea din Marea Chinei de Sud pe care Beijingul o revendică. Ministerul chinez de Externe a susţinut că navele americane au pătruns în acele ape fără permisiunea Chinei.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez a declarat la o conferinţă de presă că China “este foarte nemulţumită şi se opune complet” operaţiunii americanilor.

“Mişcările relevante ale navelor americane au încălcat suveranitatea chineză şi au afectat pacea, securitatea şi ordinea în mările relevante. China cere Statelor Unite să pună capăt acestor acţiuni provocatoare”, a precizat Geng.

Geng a adăugat că Beijingul va continua să ia măsuri necesare pentru a-şi apăra suveranitatea.

Comandantul american Clay Doss, un purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a Marinei SUA, a declarat pentru Reuters că “trecerea nevinovată” prin Marea Chinei de Sud a urmărit să “conteste revendicările maritime excesive şi să păstreze accesul la canalele de apă guvernate de legea internaţională”.

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud şi a construit acolo insule artificiale, lucru care încalcă în mod direct textul UNCLOS.

Anul trecut, administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut regimului de la Beijing să îşi retragă toate rachetele avansate desfăşurate pe insulele disputate în Marea Chinei de Sud, aceasta fiind prima dată când a fost făcută publică o astfel de cerere, potrivit AP.

Pentagonul a dezvăluit în iunie 2018 că Beijingul a instalat rachete anti-navă şi sisteme de rachete antiaeriene, precum şi echipamente pentru bruiaj electronic, în Insulele Spratly, un grup de recife şi insuliţe localizate în apropiere de Filipine - un aliat al SUA - pe care China le revendică şi susţine că fac parte din teritoriul său. Diverşi oficiali ai armatei au precizat că rachetele ameninţă navele de luptă şi avioanele americane care au intensificat operaţiunile de promovare a libertăţii de navigaţie în apropierea insulelor în încercarea de a contracara eforturile chinezilor de a controla peste 90% din Marea Chinei de Sud.

În plus, China şi-a consolidat în mod semnificativ prezenţa militară în Insulele Paracel în ultimii ani. Imagini din satelit recente au surprins avioane de luptă staţionate pe cel puţin una dintre insule.

Marea Chinei de Sud, o linie comercială asiatică vitală prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari, este revendicată, deşi nu în întregime şi de către Taiwan, Malaezia, Vietnam, Brunei şi Filipine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor