Beijing-ul îl avertizează pe noul Papă privind amestecul în China

Papa Francisc.
Papa Francisc. (Servizio Fotografico L'Osservatore Romano via Getty Images)

China l-a felicitat joi pe Papa Francis pentru ascensiunea sa în papalitate, dar a avertizat, de asemenea, Vaticanul să nu intervină în ceea ce China consideră a fi afacerile sale interne.

Reacţia a subliniat tensiunile dintre Vatican şi guvernul Chinei, care suprima catolicismului.

Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat că Beijing-ul speră că Papa, care a fost ales miercuri, va lucra cu oficialii chinezi la îmbunătăţirea relaţiilor. Dar, de asemenea, aceasta a precizat că Vaticanul "trebuie să nu se mai amestece în afacerile interne ale Chinei, inclusiv în numele religiei".

Acesta a precizat de asemenea că Vaticanul trebuie să rupă relaţiile diplomatice cu Taiwan-ul înainte să se îmbunătăţească legăturile cu Beijing-ul. China consideră Taiwanul o provincie renegată, care este o parte a teritoriului său.

Cu toate acestea, Vaticanul a refuzat tăierea legăturilor cu Taiwan şi vrea ca Beijing-ul să dea asigurări privind acordarea libertăţii religioase catolicilor din China.

Aproximativ 12 milioane de romano-catolici din China au fost divizaţi de zeci de ani între o biserică supravegheată de stat, numită Biserica Patriotică, ce numeşte episcopi fără aprobarea papală şi o aripă "subterană" care opune rezistenţă controlului guvernamental.

Credincioşii de pe ambele părţi ale bisericii împărţite îl onorează pe Papă şi îl consideră un lider spiritual, iar Papa Benedict al XVI-lea a încercat să încurajeze reconcilierea între acestea şi a explorat stabilirea unor relaţii formale cu Beijing-ul. Dar aceste eforturi au eşuat din cauza controlului strict impus de Partid asupra religiei precum şi arestări în masă ale credincioşilor şi legăturile Vaticanului cu Taiwan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe