Beijing-ul îl avertizează pe noul Papă privind amestecul în China
alte articole
China l-a felicitat joi pe Papa Francis pentru ascensiunea sa în papalitate, dar a avertizat, de asemenea, Vaticanul să nu intervină în ceea ce China consideră a fi afacerile sale interne.
Reacţia a subliniat tensiunile dintre Vatican şi guvernul Chinei, care suprima catolicismului.
Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat că Beijing-ul speră că Papa, care a fost ales miercuri, va lucra cu oficialii chinezi la îmbunătăţirea relaţiilor. Dar, de asemenea, aceasta a precizat că Vaticanul "trebuie să nu se mai amestece în afacerile interne ale Chinei, inclusiv în numele religiei".
Acesta a precizat de asemenea că Vaticanul trebuie să rupă relaţiile diplomatice cu Taiwan-ul înainte să se îmbunătăţească legăturile cu Beijing-ul. China consideră Taiwanul o provincie renegată, care este o parte a teritoriului său.
Cu toate acestea, Vaticanul a refuzat tăierea legăturilor cu Taiwan şi vrea ca Beijing-ul să dea asigurări privind acordarea libertăţii religioase catolicilor din China.
Aproximativ 12 milioane de romano-catolici din China au fost divizaţi de zeci de ani între o biserică supravegheată de stat, numită Biserica Patriotică, ce numeşte episcopi fără aprobarea papală şi o aripă "subterană" care opune rezistenţă controlului guvernamental.
Credincioşii de pe ambele părţi ale bisericii împărţite îl onorează pe Papă şi îl consideră un lider spiritual, iar Papa Benedict al XVI-lea a încercat să încurajeze reconcilierea între acestea şi a explorat stabilirea unor relaţii formale cu Beijing-ul. Dar aceste eforturi au eşuat din cauza controlului strict impus de Partid asupra religiei precum şi arestări în masă ale credincioşilor şi legăturile Vaticanului cu Taiwan.