Beatrix a Olandei: o regină perfecţionistă, respectată de poporul său

Beatrix Wilhelmina Armgard a Olandei s-a născut în ţară, în 1938, dar izbucnirea celui de-al doilea război mondial i-a făcut pe părinţii ei, prinţesa Juliana şi prinţul consort Berhard, să se exileze la Londra şi apoi în Canada.
Regina Olandei, Beatrix Wilhelmina Armgard. (Michel Porro / Getty Images)
Epoch Times România
29.01.2013

Beatrix Wilhelmina Armgard a Olandei s-a născut în ţară, în 1938, dar izbucnirea celui de-al doilea război mondial i-a făcut pe părinţii ei, prinţesa Juliana şi prinţul consort Berhard, să se exileze la Londra şi apoi în Canada. Bunica sa, regina Wilhelmina, a plecat şi ea odată cu ocupaţia nazistă şi s-a întors după eliberare, în 1945. La revenirea în ţară, Beatrix a urmat cursurile secundare şi a absolvit Dreptul la Universitatea din Leiden. Menţine o relaţie strânsă cu cele trei surori ale sale, prinţesele Irene, Margriet şi Cristine şi a fost foarte legată de părinţi, notează marţi El Pais.

Juliana a Olandei a devenit regină în 1948, iar Beatrix a fost numită oficial moştenitoarea ei zece ani mai târziu. Prima sa apariţie în public avea să-i aducă şi prima mâhnire: se îndrăgostise de aristocratul german Claus von Amsberg şi vroiau să se căsătorească. Însă logodna a fost anunţată de abia în 1965, pentru că în ţară persista amintirea ororilor din vremea războiului. Claus nu a fost bine primit în Olanda, iar regina Juliana i-a cerut fiicei sale să se mai gândească. Însă Beatrix a făcut greva foamei şi a obţinut ce a vrut. La nuntă, trăsura regală a fost atacată cu o bombă de fum de manifestanţi iar poliţia a trebuit să intervină, lucru care s-a întâmplat şi în ziua încoronării sale. Ani mai târziu prinţul Claus a devenit un membru respectat al familiei regale, atrăgându-şi admiraţia tuturor.

În 1980, regina Juliana i-a cedat tronul fiicei sale, care a exercitat funcţia de monarh constituţional într-o democraţie stabilă. Rolul ei este simbolic în problemele naţionale, mai ales că nu participă la deliberările privind formarea guvernului. În politică externă are un rol mai mare şi se citează în acest sens deschiderea Ambasadei olandeze din Iordania, în 1994, drept o decizie care îi aparţine. Între 2002 şi 2004, casa regală de Orania a suferit pierderea prinţului Claus şi a părinţilor reginei. Fiul cel mare al lui Beatrix, Willem-Alexander s-a căsătorit cu argentinianca Máxima Zorreguieta în 2002, iar de atunci cuplul princiar şi regina formează un trio special. Se înţeleg perfect şi călătoresc împreună în vizitele de stat.

Prinţesa Maxima al cărei tată a fost ministrul agriculturii în timpul dictaturii militare a generalului Videla, s-a confruntat cu un mediu ostil la venirea în Olanda. Trecutul părintelui său, care a negat întotdeauna că ar şti ceva despre persoanele dispărute în timpul dictaturii, a fost pe punctul de a anula căsătoria. Până la urmă, Parlamentul i-a împiedicat pe părinţii Maximei să asiste la nuntă unde au venit doar fraţii şi prietenii ei. Azi, maxima este vedeta casei regale de Orania. Admirată de olandezi, ea este cea mai îndrăgită figură a monarhiei. Cuplul princiar are trei fete: Amalia, Alexia şi Ariane.

La 30 aprilie 2009, de Ziua Reginei, un olandez dezechilibrat mintal Karst Tates a lovit cu maşina mai multe persoane care participau la paradă, dar a ratat autobuzul în care se aflau membrii familiei regale. Opt persoane au murit, inclusiv Tates. Lovitura a fost foarte dură având în vedere că era pentru prima dată când familia regală olandeză era ţinta unui atac în istoria modernă. Anul trecut, accidentul de schi care l-a lăsat în comă pe prinţul Johan-Friso, al doilea băiat al reginei, a fost o nouă lovitură pentru familie. Regina îl vizitează cu regularitate şi se crede că starea lui Friso a influenţat-o în decizia sa de a abdica în favoarea primului ei născut, prinţul moştenitor Willem-Alexander.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor