„Acceptaţi sau refuzaţi” - Trump a semnat scrisori privind tarife comerciale adresate către 12 ţări

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că a semnat scrisori adresate unui număr de 12 ţări, în care sunt prezentate nivelurile tarifelor comerciale ce vor fi aplicate produselor exportate în Statele Unite, transmite Reuters.
Scrisorile, formulate sub forma unor oferte de tip „acceptaţi sau refuzaţi”, urmează să fie trimise luni.
Vorbind reporterilor la bordul avionului Air Force One, în drum spre New Jersey, Trump a refuzat să precizeze numele ţărilor vizate, menţionând că acestea vor fi anunţate public luni.
Preşedintele le-a spus iniţial jurnaliştilor, joi, că primul set de scrisori urma să fie transmis vineri, cu ocazia Zilei Naţionale în SUA, însă termenul a fost amânat.
În contextul unui război comercial global care a tulburat pieţele financiare şi a determinat guvernele să-şi protejeze economiile, Trump a anunţat, în aprilie, o taxă vamală de bază de 10%, la care se adaugă tarife suplimentare pentru majoritatea ţărilor, în unele cazuri ajungând până la 50%.
Totuşi, toate taxele — cu excepţia celei de bază de 10% — au fost suspendate ulterior pentru o perioadă de 90 de zile, pentru a permite desfăşurarea negocierilor comerciale. Această perioadă expiră la 9 iulie, însă Trump a declarat, vineri dimineaţă, că unele tarife ar putea creşte chiar până la 70%, cele mai multe urmând să intre în vigoare la 1 august.
„Am semnat câteva scrisori şi vor fi trimise luni, probabil douăsprezece. Sume diferite de bani, tarife diferite”, a afirmat Trump, întrebat despre planurile sale privind tarifele.
Trump şi principalii săi consilieri anunţaseră iniţial intenţia de a lansa negocieri tarifare cu zeci de ţări. Însă, în urma eşecurilor repetate în dialogul cu principalii parteneri comerciali — printre care Japonia şi Uniunea Europeană — preşedintele a schimbat strategia.
Vineri seară, el a comentat scurt acest subiect: „Scrisorile sunt mai bune... este mult mai uşor să trimiţi o scrisoare.”
Trump nu a reiterat estimarea sa anterioară potrivit căreia unele acorduri comerciale mai extinse ar putea fi încheiate înainte de termenul limită din 9 iulie.
Această schimbare de abordare a Casei Albe reflectă dificultăţile în finalizarea unor acorduri comerciale complexe, ce implică nu doar tarife, ci şi bariere netarifare, precum interdicţiile la importurile agricole — toate în condiţiile unui calendar accelerat. Cele mai multe acorduri comerciale anterioare au necesitat ani întregi de negocieri.
Până în prezent, singurele acorduri încheiate sunt cu Regatul Unit — care a convenit, în luna mai, menţinerea unei rate tarifare de 10% şi a obţinut tratament preferenţial pentru anumite sectoare, inclusiv automobile şi motoare de avioane — şi cu Vietnam, unde tarifele pentru numeroase produse vietnameze au fost reduse la 20%, faţă de nivelul de 46% anunţat anterior. Totodată, multe produse americane vor putea intra pe piaţa vietnameză fără taxe vamale.
Un acord preconizat cu India nu s-a concretizat, iar diplomaţi ai Uniunii Europene au declarat vineri că nu s-a înregistrat niciun progres în negocierile comerciale cu administraţia Trump. Oficialii europeni analizează posibilitatea de a menţine actualul status quo, pentru a evita introducerea unor noi majorări tarifare.