BCR a redus perspectiva de creştere economică la 0,7% pentru 2012 şi la 1,9% pentru 2013

Epoch Times România
30.08.2012

BCR a redus estimarea de creştere economică a României pentru anul 2012 la 0,7%, de la 1,2%, iar pentru anul viitor la 1,9%, de la 2,9%, a declarat joi Eugen Sinca, analist economic în cadrul BCR.

”Am redus estimarea de creştere economică pentru anul 2012 la 0,7%, de la 1,2%. Motivul îl constituie producţia agricolă sub aşteptări ca urmare a secetei din această primăvară şi din timpul acestei veri, care a afectat iremediabil culturile de vară şi de toamnă. Conform calculelor noastre, dacă România ar fi avut o performanţă normală a agriculturii în acest an atunci am fi putut avea o creştere economică de 1,1%”, a declarat Eugen Sinca, analist Echipa Cercetare Macro şi Titluri cu Venit Fix, BCR Cercetare cu ocazia prezentării Raportului „România: În viteza întâi” realizat de catre echipa BCR Cercetare.

Potrivit raportului de cercetare, revenirea economică inconsistentă de până acum şi condiţiile adverse de pe pieţele externe şi interne au determinat echipa BCR să modifice estimarea de creştere economică pe termen scurt şi mediu.

”Motivul revizuirilor nu este legat neapărat de optimismul nostru anterior, ci de materializarea riscurilor la adresa creşterii economice pe care le-am menţionat si în trecut. Este important de menţionat că România a avut până în prezent doar o revenire economică timidă si se află încă sub potenţialul estimat în jurul nivelului de 2%”, se spune în raport.

Contextul european rămâne tensionat de criza datoriilor suverane şi, un lucru îngrijorător, luminiţa de la capătul tunelului încă nu se întrezăreşte, potrivit anaştilor BCR. Încrederea mediului de afaceri este la minime istorice în Zona Euro, iar scăderea economică ar putea continua în trimestrul al treilea. Aproximativ 50% din exporturile României au ca destinaţie Zona Euro si peste 80% din investiţiile străine directe primite de România pornesc din aceste ţări.

”Recentele turbulenţe politice interne subminează încrederea investitorilor străini, deja afectată de criza europeană. Canalul de transmisie a capitalului este puternic expus, iar scăderea cu 29% a investiţiilor străine directe la un nivel modest de doar 620 milioane de euro în semestrul I 2012 vorbeste de la sine. Pe lângă aceasta, România este în plin proces de consolidare fiscală, iar guvernul socialist-liberal pare dispus să majoreze salariile într-un an electoral prin afectarea investiţiilor în infrastructură – cheltuielile publice de investiţii au scăzut în mod brusc cu 0,8% anual în iunie, de la un avans de peste 33% în primele cinci luni”, se mai spune în raport.

Totodată, în raport se mai arată că vânzările de alimente si bunuri de folosinţă îndelungată au evoluat mai bine în primele şase luni şi au avansat cu 3,6% şi, respectiv, 1,3%. Consumul privat va rămâne cel mai probabil în teritoriul pozitiv, dar va fi influenţat de o industrie casnică (destinată în special autoconsumului în gospodării) mult mai slabă. Spre deosebire de anul trecut, producţia agricolă a fost sever afectată de condiţiile meteo adverse (secetă severă) care au subminat principalele culturi. Impactul negativ cumulat al industriei şi agriculturii asupra PIB-ului este estimat la 0,8% în 2012.

Ca urmare a acestor aspecte, anaşiştii BCR estimează o creştere economică de numai 0,7% în acest an şi sub potenţial în anii următori.

”Totodată, am revizuit în sens descrescător estimarea de crestere economică la 1,9% în 2013, de la o valoare de 2,9%, în principal datorită incertitudinilor din Zona Euro, principalul partener comercial al României, care vor induce o atitudine prudentă în rândul investitorilor”, se mai arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor