Clienţii băncilor pentru locuinţe vor încasa 42,55 milioane lei reprezentând plata primei de stat

(photos.com)
Epoch Times România
28.08.2012

Clienţii băncilor pentru locuinţe din România vor încasa 42,55 milioane lei (9,455 milioane euro) reprezentând plata primei de stat, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Reprezentanţii asociaţiei declară că rectificarea bugetară pe anul 2012 a asigurat resursele necesare Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru începerea plăţii primelor de stat acordate cetăţenilor români care au încheiat contracte de economisire-creditare şi au economisit pentru investiţii viitoare în locuinţele lor.

În total, cei peste 400.000 de clienţi ai băncilor pentru locuinţe vor beneficia de prima de stat pentru economiile realizate în conturile de economisire-creditare, sume pe care le vor putea investi pentru îmbunătăţirea confortului lor locativ, prin renovări, modernizări, extinderi şi achiziţii de locuinţe sau terenuri.

„Apreciem în mod deosebit sprijinul statului, care a susţinut în mod constant Programul privind asigurarea primelor de stat pentru cetăţenii români, oameni gospodari, care îşi planifică viitorul şi se preocupă de îmbunătăţirea condiţiilor lor locative. Alocarea sumei de 42,55 milioane lei pentru plata primei de stat va finaliza procesul de acordare a primelor de stat aferente economiilor realizate de cetăţenii români în cursul anului 2010 şi va asigura circa 30% din necesarul de prima de stat aferentă economiilor realizate de clienţi în cursul anului 2011. Considerăm că, prin acest parteneriat cu statul, sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se va dezvolta din ce în ce mai mult şi ne propunem cu prioritate ca, pe lângă încurajarea unui comportament responsabil de economisire, să stimulăm investiţiile în dezvoltarea şi îmbunătăţirea fondului locativ”, a declarat Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinţe S.A.

Clienţii băncilor pentru locuinţe beneficiază de multiplele avantaje ale produselor de economisire-creditare: dobânzi mici şi fixe pentru creditele locative, de 4,5 – 6% pe an pe toată perioada creditului; posibilitatea de a investi mai rapid în domeniul locativ prin accesarea de credite intermediare şi anticipate; Prima garantata de Stat acordată în perioada de economisire – de 25% din sumele economisite anual, dar nu mai mult de echivalentul a 250 euro(an)client; posibilitatea de a utiliza sumele economisite şi prima de stat pentru modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea sau crearea unui avans pentru alte credite pentru domeniul locativ; şi nu în ultimul rand, avantajul siguranţei depunerilor garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

“Milioane de oameni au beneficiat de sistemul de economisire-creditare în Europa. Prin acest sistem, din ce în ce mai mulţi români au posibilitatea de a-şi îmbunătăţi situaţia locativă utilizând un produs financiar foarte atractiv şi beneficiind de sprijinul statului. Cetăţenii au de câştigat atât în etapa de economisire, produsul având un randament foarte bun, cât şi în etapa de creditare, unde dobanzile sunt în lei şi variază între 4,5% -6%, iar ratele sunt fixe. În felul acesta, suma pe care clientul o are de achitat la final pentru un credit este una dintre cele mai mici de pe piaţă”, a declarat Aurelia Cionga, presedintele desemnat al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România a fost înfiinţată în 2007 şi are ca membri cele două bănci prezente pe piaţa de economisire-creditare: Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe.

Produsele de economisire - creditare pentru domeniul locativ există de 8 ani pe piaţa bancară românească, au apărut în 2004 şi sunt promovate de băncile pentru locuinţe.

Mecanismul produsului de economisire-creditare pentru domeniul locativ este simplu: clienţii care încheie un contract de economisire-creditare trebuie să economisească o perioadă de timp, în medie 3-5 ani, urmând ca, ulterior, să aibă posibilitatea accesării unui credit pentru domeniul locativ, în lei şi cu dobândă fixă, foarte avantajoasă.

Pe toată perioada de economisire la băncile pentru locuinţe, clienţii primesc la soldul economisit într-un an şi o Primă de Stat, care în prezent este de 25% pe an, în limita a 250 de euro, plus dobânda oferită de bănci. Creditele pentru domeniul locativ acordate de către băncile pentru locuinţe din România sunt numai în lei şi au dobânzile fixe - cu valori între 4,5% şi 6%, în funcţie de produsul ales pentru toată durată contractului de creditare.

Finanţările obţinute prin intermediul băncilor pentru locuinţe pot fi folosite pentru îmbunătăţirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe.

Produsul de economisire-creditare pentru domeniul locativ se bucură de un real succes în ţările din Europa, precum Austria - 65%, Cehia - 54%, Germania - 37% sau Croaţia - 24%. Până în prezent, gradul de acoperire al acestor produse în România este de aproximativ 2%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor