BCE: Bruxelles-ul ar fi trebuit să sancţioneze Spania şi Portugalia pentru datoriile lor

Spania şi Portugalia nu ar trebui să fie cruţate de Bruxelles după ce au încălcat legile economice care au fost adoptate pentru a preveni crize financiare, conform Băncii Centrale Europene.
Sediul Băncii Centrale Europene. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.04.2017

Cele două ţări împovărate de datorii nu au depus suficiente eforturi pentru a-şi aduce deficitele bugetare la nivelul de sub 3%, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, a concluzionat anul trecut grupul economic şi financiar al Consiliului European.

Această decizie ar fi trebuit să atragă penalităţi automate în valoare de aproximativ 0,2% din PIB-ul fiecărui stat.

Dar, Comisia Europeană a declarat că ţările nu ar trebui să fie sancţionate.

Se estimează că legiuitorii au fost îngrijoraţi din cauza alimentării sentimentului anti-euro din cele două ţări.

Dar regulile sunt în vigoare tocmai pentru a preveni crize şi tulburări financiare în interiorul blocului, ca parte a Pactului pentru Stabilitate şi Creştere (PSC).

În raportul său anual publicat luni, Banca Centrală Europeană a indicat că eşecul penalizării Spaniei şi Portugaliei reprezintă o subminare a regulilor UE.

Raportul a enunţat: “Ţările trebuie să asigure respectarea strictă a prevederilor PSC şi corectarea în timp util a riscurilor de sustenabilitate a datoriei."

“În 2016, conformarea ţărilor din zona euro cu PSC a fost mai degrabă diferită, în timp ce în privinţa implementării ar fi fost binevenită o aplicare mai în forţă a regulilor fiscale pentru a se asigura că PSC rămâne pe deplin credibil”.

“În ciuda eşecului Spaniei şi Portugaliei de a lua măsuri efective, Consiliul a urmat recomandarea Comisiei din august 2016 de a nu impune amenzi", s-a mai menţionat în raport.

“În schimb, Spaniei i s-a acordat o prelungire de 2 ani a termenului limită al procedurii pentru deficit excesiv (PDE) până în 2018, precum şi o reducere semnificativă a ajustării necesare."

“Pentru Portugalia, care a suferit de pe urma costurilor fiscale ale spijinului sectorului financiar în 2015, termenul limită PDE a fost extins cu un an, până în 2016."

“Mai mult, nu a existat nicio propunere a Comisiei de a suspenda o parte a fondurilor structurale şi de investiţii europene”, a mai prevăzut raportul Băncii Centrale Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor