BCE: Bruxelles-ul ar fi trebuit să sancţioneze Spania şi Portugalia pentru datoriile lor
alte articole
Cele două ţări împovărate de datorii nu au depus suficiente eforturi pentru a-şi aduce deficitele bugetare la nivelul de sub 3%, potrivit reglementărilor Uniunii Europene, a concluzionat anul trecut grupul economic şi financiar al Consiliului European.
Această decizie ar fi trebuit să atragă penalităţi automate în valoare de aproximativ 0,2% din PIB-ul fiecărui stat.
Dar, Comisia Europeană a declarat că ţările nu ar trebui să fie sancţionate.
Se estimează că legiuitorii au fost îngrijoraţi din cauza alimentării sentimentului anti-euro din cele două ţări.
Dar regulile sunt în vigoare tocmai pentru a preveni crize şi tulburări financiare în interiorul blocului, ca parte a Pactului pentru Stabilitate şi Creştere (PSC).
În raportul său anual publicat luni, Banca Centrală Europeană a indicat că eşecul penalizării Spaniei şi Portugaliei reprezintă o subminare a regulilor UE.
Raportul a enunţat: “Ţările trebuie să asigure respectarea strictă a prevederilor PSC şi corectarea în timp util a riscurilor de sustenabilitate a datoriei."
“În 2016, conformarea ţărilor din zona euro cu PSC a fost mai degrabă diferită, în timp ce în privinţa implementării ar fi fost binevenită o aplicare mai în forţă a regulilor fiscale pentru a se asigura că PSC rămâne pe deplin credibil”.
“În ciuda eşecului Spaniei şi Portugaliei de a lua măsuri efective, Consiliul a urmat recomandarea Comisiei din august 2016 de a nu impune amenzi", s-a mai menţionat în raport.
“În schimb, Spaniei i s-a acordat o prelungire de 2 ani a termenului limită al procedurii pentru deficit excesiv (PDE) până în 2018, precum şi o reducere semnificativă a ajustării necesare."
“Pentru Portugalia, care a suferit de pe urma costurilor fiscale ale spijinului sectorului financiar în 2015, termenul limită PDE a fost extins cu un an, până în 2016."
“Mai mult, nu a existat nicio propunere a Comisiei de a suspenda o parte a fondurilor structurale şi de investiţii europene”, a mai prevăzut raportul Băncii Centrale Europene.