O nouă bancnotă de 50 de euro, mai greu de falsificat, pusă în circulaţie

O nouă bancnotă de 50 de euro, proiectată pentru a fi mai greu de falsificat, este lansată astăzi în 19 ţări ale zonei euro. Dar bancnotele vechi vor rămâne încă valide.
Noua bancnotă de 50 de euro.
Noua bancnotă de 50 de euro. (Captură Foto)

Banca Centrală Europeană (BCE) lansează marţi o nouă bancnotă de 50 de euro care cuprinde mai multe măsuri de securitate ce urmăresc să îngreuneze falsificarea acesteia.

Unul dintre noile elemente de siguranţă îl reprezintă holograma. Aceasta va include o fereastră-portret, element de siguranţă atractiv, vizibil pe ambele feţe ale bancnotei. În momentul în care bancnota este privită spre o sursă de lumină, fereastra devine transparentă, redând portretul Europei pe ambele feţe ale bancnotei.

BCE consideră că tehnologia folosită pentru acest element va îngreuna falsificarea noilor bancnote.

În plus, noua bancnotă include un număr verde-smarald care, la înclinare, îşi schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis, susţine website-ul DC News.

“Aceasta este o bancnotă foarte inovatoare în ceea ce priveşte securitatea”, a declarat Gilles Vaysset, oficial al Băncii Franţei, în timpul unei prezentări a bancnotei în Paris.

Banca Franţei a precizat că moneda euro a fost cea mai puţin contrafăcută valută din lume.

Bancnotele de 5, 10 şi 20 de euro care au fost emise mai recent conţin deja măsuri de securitate similare.

Ulterior, vor urma să fie lansate noi bancnote de 100 şi 200 de euro, dar nu şi cea de 500, pe care BCE a decis să o scoată din circulaţie până la sfârşitul anului următor.

Băncile centrale speră că noua bancnotă de 50 de euro va fi introdusă mai lejer în circulaţie decât s-a întâmplat în cazul noii bancnote de 5 euro în mai 2013, când mulţi cetăţeni au fost iniţial frustraţi, pentru că automatele nu fuseseră adaptate pentru a accepta noile bancnote.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie