Băsescu spune că în ianuarie nu susţinea creşterea salariilor deoarece nu avea toate cifrele
alte articole
Preşedintele Băsescu a explicat la Realitatea TV că în ianuarie nu susţinea creşterea salariilor pentru că nu identificase în buget bani pentru acest lucru şi pentru că cifrele care confirmă că bugetarii pot primi mai mult nu existau la acea dată.
Traian Băsescu a intervenit telefonic la Realitatea Tv, unde se comenta interviul său la PRO TV de dimineaţă. "După cum vedeţi, nu m-am lecuit după episodul Arafat, când am intrat tot la dumneavoastră, dar sper să nu fie la fel de nefericită intervenţia", a spus la început preşedintele.
Invitaţii comentau faptul că Băsescu afirmase în ianuarie că România nu-şi poate permite creşteri salariale. " Da, în ianuarie nu le identificasem, este corect. Dar n-am spus niciodată că nu se vor mări salariile. Am spus-o pentru că nu ştiam cum ne putem finanţa. Iar dacă aţi urmărit cum s-a finanţat bugetul de stat, aţi putea avea şi dvs, ca şi mine, confortul că ne putem finanţa fără probleme", a declarat preşedintele.
"Cifrele privind anvelopa salarială pe 2011 au fost disponibile pe 25 ianuarie. Deci până atunci nu aveam cifrele cu care s-a închis anul din punctul de vedere al anvelopei salariale, al costurilor cu salariile şi numărul exact de salariaţi de la buget. Ce am putut constata atunci? Că ne-am încadrat într-un obiectiv care era prevăzut pentru 2014, adică suma totală a salariilor plătite pentru bugetari în 2011 a fost sub 7 la sută din PIB. Noi am coborât de la 9,6 la sută la 7 la sută prin două metode: reducere de personal şi reducere temporară de salarii", a adăugat el.
În plus, a mai spus Băsescu, de atunci şi până acum s-a ajuns la concluzia că România se poate împrumuta de pe pieţele externe. "Al doilea aspect care era important să fie lămurit până la luarea deciziei de revenire la salariile anterioare a fost legat de capacitatea de a ne finanţa datoria externă de pe pieţe, mai ales că datoria noastră externă, în proporţie de 90 la sută, era la 1 ianuarie datorie pe termen scurt, adică pe un an sau mai puţin de un an. Ce s-a putut constata în aceste trei luni: că ne putem finanţa de pe pieţele externe, că se îmbunătăţesc condiţiile de finanţare atât de pe piaţa internă cât şi de pe piaţa externă (...) Acum avem convingerea că ne putem finanţa, că putem trage mult mai bine banii europeni faţă de 2011 pentru că este un mare număr de proiecte aprobate de Bruxelles", a conchis el.
Pe 31 ianuarie, Traian Băsescu spune că personal, nu a identificat de unde ar putea fi luaţi banii pentru eventuale creşteri de salarii şi pensii în aprilie, dar a adăugat, ironic, că nu are totuşi "competenţa extraordinară a politicienilor".
„Insistaţi pe un lucru pe care nu preşedintele vi-l poate spune, cei care spuneţi că ieri făceau declaraţii să vă spună de unde şi cu siguranţă Guvernul, Parlamentul, vor aproba să se dea. Eu nu am identificat în buget un loc din care să tăiem şi să dăm bani, dar eu nu am competenţa extraordinară a politicienilor care ieri găseau soluţii”, a comentat Băsescu, întrebat fiind dacă din aprilie se pot majora salariile şi pensiile.
Reacţia lui Băsescu a venit după ce cu o zi în urmă prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a anunţat că Emil Boc a primit mandat de la Coaliţie să discute cu FMI şi celelalte instituţii financiare posibilitatea unor creşteri salariale şi indexări de pensii din aprilie.