Băsescu respinge diminuarea fondurilor pentru ţările care nu reuşesc să le cheltuie la timp

Preşedintele Traian Băsescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, înainte de plecarea la Consiliul informal al UE, că fondurile structurale nu trebuie diminuate în cazul ţărilor care nu le folosesc la timp şi a pledat pentru creşterea sumelor alocate ţărilor nou intrate, în viitorul exerciţiu bugetar (2014-2020).

Traian Băsescu a explicat că la acest summit nu vor fi concluzii, ”subiectele discutate nu vor face obiect de dezbatere publică”, întrucât ”fiecare stat îşi va prezenta punctele de vedere, în aşa fel încât la Consiliul din 28 (iunie) Comisia să propună un proiect care să fie cât mai puţin conflictual”.

”Atât la Consiliul din decembrie, cât şi la Consiliul de Primăvară din acest an, Comisia Europeană a primit mandat de la şefii de stat sau de guvern să prezinte un document care să fie axat pe creştere economică”, a spus şeful statului.

"România are câteva linii prefigurate, pe care le voi exprima acum în aşa fel încât ele să fie reflectate în documentul din 28 iunie. România susţine fără rezerve actualul Tratat fiscal şi considerăm că nu este posibilă creştere economică fără consolidare fiscală. Sigur, se pot imagina variante de creştere economică nesustenabilă şi fără a avea o consolidare fiscală corespunzătoare. Dar noi suntem pe drumul găsirii unui teren solid în zona de consolidare fiscală şi credem acesta este mediul pe care se poate construi creşterea economică”, a explicat preşedintele.

Traian Băsescu nu crede că măsurile de creştere economică trebuie să vizeze ”diminuarea fondurilor structurale”.

”Chiar dacă, spre exemplu, un stat n-ar reuşi să cheltuiască în timp util sumele alocale, trebuie să găsim formule de extindere a timpului şi nu de reducere a sumelor alocale. Spre exemplu, acum avem pentru execuţia bugetară 2007-2013 încă doi ani după terminarea exerciţiului bugetar. Nu văd de ce nu am introduce deja în discuţie şi subiectul extinderii termenului de la 2 la 3 ani pentru utilizare integrală a fondurilor”, a subliniat Băsescu.

Pentru România, consolidarea fiscală este ”prioritate zero”, iar pe fondul acestei consolidări trebuie găsite ”măsuri de creştere şi găsirea de soluţii de finanţare a creşterii fără afectarea fondurilor structurale. Din acest punct de vedere, vă spun că există o reticenţă a donatorilor (...) în a-şi mări contribuţiile. Noi vom susţine necesitatea măririi fondurile alocate pentru dezvoltare statelor nou intrate în UE ca singură soluţie de reducere a decalajelor”, a mai spus preşedintele.

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, avertiza, luna trecută, că negocierile privind viitorul buget sunt ”foarte dure”. ”Negocierea este foarte dură, sunt statele membre net contributoare la bugetul UE care au cerut o reducere substanţială faţă de propunerea Comisiei Europene. La ultima reuniune a Consiliului de Afaceri Generale (...) s-au conturat clar cele două tabere: statele membre care susţin alocări importante nu numai la nivelul întregului buget, dar în special la nivelul politicii de coeziune şi statele net contributoare care vor o reducere de minimum 100 miliarde euro faţă de ceea ce a propus Comisia Europeană, adică 1.025 miliarde euro”, a explicat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor