Băsescu evocă ”limbajul dublu” al statelor UE în privinţa liberalizării pieţei muncii

Preşedintele român, Traian Băsescu. (Alexandru Micsik / Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
23.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că va aborda, la Consiliul Informal al UE, problema restricţiilor pe care nouă ţări le impun încă românilor pe piaţa forţei de muncă, evocând un dublu limbaj în acest sens.

”Nu am nicio reţinere ca în discuţia de diseară, atunci când se va aborda Piaţa Unică, să discutăm şi piaţa unică a forţei de muncă. Nu putem fi într-un soi de limbaj dublu. Când este vorba de Piaţă Unică liberalizată să putem cumpăra orice, oriunde, pe teritoriul UE, să facem tot felul de afaceri, să fim de acord, iar când vine vorba de libera circulaţie a forţei de muncă să mai avem încă nouă state care au restricţii pentru forţa de muncă din România. Lucrurile trebuie discutate foarte deschis şi cinstit. Nu putem să vorbim numai de bani. Sunt convins că o liberalizare completă a pieţei forţei de muncă în UE este un element de creştere economică. De ce atunci vorbim doar de liberalizarea Pieţei Unice când e vorba de IT, când e vorba de orice altceva, de industrie, de economie, dar nu şi de piaţa forţei de muncă”, a precizat Traian Băsescu.

Nou ţări - Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda şi Austria - au decis, la 1 ianurie, să menţină, pentru încă doi ani, restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari.

Pentru ultima perioadă de restricţii, ţările membre trebuie să ofere Comisiei Europene argumente solide privind astfel de decizii. Astfel, ele trebuie să demonstreze că o ridicare a restricţiilor poate duce la distorsiuni grave pe piaţa naţională a muncii.

Comisarul pentru muncă şi afaceri sociale, Laszlo Andor, a anunţat că Executivul european nu este mulţumit de explicaţiile oferite de majoritatea statelor.

”Comisia nu a fost complet satisfacută de explicaţiile primite, iar în scrisoarea mea către ministerele de resort am subliniat insuficienţa datelor analitice care să sprijine menţinerea restricţiilor. Prin urmare, aceste guverne vor trebui să trimita date analitice suplimentare în perioada următoare, pentru a justifica menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2012”, a declarat comisarul Andor, răspunzând unei interpelări a europarlamentarului Renate Weber, la 18 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor