Băsescu: Istoria Holocaustului din România trebuie asumată ca parte a istoriei naţionale
alte articole
Preşedintele României, Traian Băsescu, menţionează în mesajul transmis cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din ţara noastră, că acest moment trebuie asumat ca parte a istoriei naţionale. Acesta a arătat că au existat în istoria României anumite momente de răscruce, la care ţara noastră a răspuns în mod greşit.
"Istoria Holocaustului din România trebuie asumată ca parte a istoriei naţionale; este un proces complex, care presupune intrarea în conştiinţa oamenilor a gravităţii genocidului şi a comportamentului uman care l-a provocat. De asemenea, o societate matură trebuie să îşi pună problema identităţii sale. Au existat în istoria noastră momente de răscruce, cărora le-am răspuns greşit, în logica aparent corectă susţinută de ideologiile care au marcat, din nefericire, o lume întreagă", a declarat Băsescu.
Preşedintele a arătat importanţa cunoaşterii şi evaluării critice a istoriei ţării noastre şi a scos în evidenţă că antisemitismul şi xenofobia trebuie combătute în condiţiile în care, în mod regretabil, ”sunt şi astăzi activate de revenirea miturilor naţional-comunismului”.
"Astăzi suntem animaţi de dorinţa de a construi împreună o civilizaţie a păcii şi a concordiei, în care să putem împărtăşi valorile care ne definesc şi în care credem: demnitatea umană, libertatea, curajul, solidaritatea. Aceste valori trebuie apărate atât de către instituţii, cât şi de societatea civilă, printr-un exerciţiu permanent care ne cere să fim conştienţi de drepturile, dar mai ales de responsabilităţile care ne revin în spaţiul public. Este necesar să cunoaştem şi să evaluăm critic istoria noastră recentă şi, totodată, să combatem antisemitismul şi xenofobia care, din păcate, sunt şi astăzi activate de revenirea miturilor naţional-comunismului", a afirmat preşedintele.
Şeful statului menţionează că Ziua Comemorării a Victimelor Holocaustului din România este o zi de "adâncă emoţie", în care se evocă suferinţele cutremurătoare ale victimelor Holocaustului din ţara noastră.
"Această ceremonie (…) este o expresie a compasiunii şi a solidarităţii noastre profunde cu membrii comunităţilor evreieşti şi rome care au suferit atrocităţile justificate de o ideologie totalitară în timpul celui de-al doilea război mondial", a declarat Traian Băsescu.
Asumarea trecutului
Preşedintele a punctat faptul că România, ca ţară care s-a angajat să garanteze libertăţile individuale şi exigenţele statului de drept, trebuie să-şi asume în mod conştient trecutul.
"Mai mult decât atât, acest trecut trebuie să fie cunoscut şi transmis generaţiilor viitoare, ca parte a unui permanent apel la memorie şi la responsabilitatea faţă de binele comun", a notat acesta.
De asemenea, Traian Băsescu apreciază că ziua dedicată memoriei suferinţei trebuie să constituie în acelaşi timp un prilej de celebrare a vieţii şi a celor care au supravieţuit tragediei Holocaustului.
Mesajul transmis de preşedintele Traian Băsescu, cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, a fost prezentat la Memorialul Victimelor Holocaustului de către consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu. Acesta a depus la memorial o coroană de flori.
La eveniment au participat, depunând coroane de flori, şi ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, primarul Capitalei Sorin Oprescu şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Dan Şova.