Băsescu, de acord cu Antonescu: O alianţă anti-PSD pentru a bloca obţinerea preşedinţiei

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, duminică, că este "absolut de acord" cu ideea pe care a lansat-o Crin Antonescu privind o alianţă anti-PSD, pentru a stopa obţinerea funcţiei prezidenţiale de către social-democraţi.

La întrebarea ce părere are în legătură cu ideea lui Crin Antonescu referitoare la o coaliţie anti-PSD, Traian Băsescu a afirmat că nu ştie despre această declaraţie, dar în cazul în care preşedintele PNL "a făcut asemenea afirmaţii sincer, eu sunt absolut de acord cu el, pentru că miza aici nu mai este nici Crin Antonescu, nici Ungureanu, nici Elena Udrea, miza alegerilor prezidenţiale este România".

Preşedintele Băsescu a precizat că doreşte ca şefii celor 4-5 partide de dreapta să propună un singur candidat, întrucât timpul "va intra pe numărătoare inversă de a doua zi după europarlamentare". "Ponta este deja în campanie, eventualul candidat al dreptei are un handicap că va intra din iulie, măcar să fie unul susţinut de toţi. Este esenţial ce a spus Crin Antonescu (...) nu are importanţă ce program avem ci să fim hotărâţi să blocăm accesul PSD la funcţia prezidenţială (...) Să fie o simplă alianţă anti-PSD, să blocheze ajungerea la toate pârghiile puterii a PSD, a lui Victor Ponta", a spus Traian Băsescu la B1 TV.

Traian Băsescu a mai spus că ar fi "ideal" să existe un singur partid de dreapta.

Preşedintele a avertizat formaţiunile de dreapta că au "şanse minime" să câştige prezidenţialele, "dacă nu vor avea un candidat unic până la 1 iulie".

"Am văzut că foarte mulţi încearcă să împingă la mine responsabilitatea de a-i pune pe toţi la masă să discutăm. Dacă vor vrea să aibă o discuţie cu mine, eu fac cu ei, cu dragă plăcere, dar eu nu am cum să-i fac să ajungă la un numitor comun, dacă ei nu sunt nici patrioţi, nici responsabili şi dacă sunt măcinaţi de ambiţie", a spus Băsescu.

Referitor la Victor Ponta, Traian Băsescu consideră că acesta nu va putea să-şi menţină funcţia de premier şi că va "zbura" din funcţie în cazul în care PSD nu câştigă alegerile prezidenţiale:

"Dacă PSD pierde funcţia prezidenţială, unde miza e să pună sub control numirile la DNA, DIICOT, Parchetul general şi ÎCCJ dar şi SRI care le produce mari daune (...) cred că Ponta zboară. Ponta e în situaţia în care ori câştigă prezidenţialele ori pierde tot. El, dacă îşi face iluzii că-l ţine PSD prim-ministru în condiţiile în care nu le dă satisfacţia punerii sub control a DNA, SRI, DIICOT şi Înaltei Curţi, se înşeală".

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, într-o intervenţie la o emisiune tv, că este "o chestiune de raţionalitate politică" din partea celor "care nu sunt azi cu PSD" ca să facă ce se poate "pentru ca PSD-ul să nu pună mâna şi pe Preşedinţia României".

Antonescu a precizat că nu trebuie pusă problema cine este de dreapta, deoarece este o discuţie mai complicată, ci trebuie conştientizat cine este împotriva PSD, împotriva deţinerii totale a puterii de către social-democraţi.

"Cred că toate partidele care sunt în acest moment în opoziţie pot să fie parteneri de discuţie. Dilema acestor alegeri prezidenţiale este dacă ele vor fi pro sau contra Băsescu, aşa cum crede Ponta şi cum vrea să-i facă pe români să creadă, sau dacă vor fi pro sau contra 'toată puterea la PSD', aşa cum mi se pare mie că este real. De aceea discutăm cine este contra PSD, nu cine este sau nu de dreapta", a comentat preşedintele PNL, Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne