Băsescu atacă: „Cazul Călăraşi” e un joc politic al USL

„Cazul Călăraşi”a devenit cel mai discutat subiect din ultima vreme, un subiect de altfel sensibil pentru şeful statului pentru că îi vizează în mod direct fiica mai mare, Ioana Băsescu. După seria de suspiciuni care au fost ridicate de adversari săi politici referitor la această achiziţie de teren, preşedintele Traian Băsescu a simţit nevoia să facă din nou clarificări ulterioare în acest caz.
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.11.2013

„Cazul Călăraşi”a devenit cel mai discutat subiect din ultima vreme, un subiect de altfel sensibil pentru şeful statului pentru că îi vizează în mod direct fiica mai mare, Ioana Băsescu. După seria de suspiciuni care au fost ridicate de adversarii săi politici referitor la această achiziţie de teren, preşedintele Traian Băsescu a simţit nevoia să facă din nou clarificări ulterioare în acest caz.

În consecinţă, şeful statului a participat, miercuri seară, la o emisiune pe postul B1, în care a explicat clar faptul că terenul din Călăraşi a fost achiziţionat într-un mod cinstit, fiind vorba despre o afacere de familie, precizând că nu el şi-ar fi permis ilegalităţi şi că, de fapt, USL în ansamblu face un joc politic.

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a achiziţionat recent un teren agricol de 290 de hectare în zona localităţii Nana, judeţul Călăraşi, obţinând un împrumut de aproximativ 1 milion de euro de la CEC Bank.

Ulterior au apărut diverse discuţii cum că Ioana Băsescu ar fi fost ajutată semnificativ de consilierul lui Băsescu, Adrian Rădulescu, să obţină terenul, ba că şi-a negociat creditul cu oamenii PDL de la CEC Bank. S-a lansat şi surprinzătoarea ipoteză că procurorul Papici a fost implicat în verificarea unor terenuri, premergător achiziţiei acestor terenuri de către Ioana Băsescu. Au fost de asemenea discuţii referitoare la un telefon care i l-ar fi dat preşedintele ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, prin care îi cerea să nu îl schimbe pe preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, având interese ascunse etc etc.

La comanda premierului Victor Ponta, preşedintele Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul României, Cosmin Nicula a propus luni în Biroul Permanent al Senatului o anchetă la CEC Bank pentru a investiga condiţiile în care a obţinut acest credit fiica preşedintelui. Dar această comisie nu l-a mulţumit pe premier, care a declarat marţi că este nevoie de o nouă comisie de anchetă în "Cazul Călăraşi", explicând în acelaşi timp că acea comisie de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank.

Această nouă comisie "va ancheta activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a declarat Victor Ponta.

"Ceea ce cred e că întreaga afacere Călăraşi în care preşedintele ţării nu ştiu dacă a încălcat vreo lege, e posibil, dar în mod sigur şi-a folosit funcţia pentru interese personale, va face - am întrebat încă o dată acum liderii parlamentari şi de la PSD şi de la PNL şi de la PC - va face obiectul unei comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, o comisie de anchetă care să reliefeze toate datele şi să le prezinte Parlamentului şi eventual instituţiilor statului", a subliniat premierul.

Referitor la această chestiune, şeful statului a declarat:

„Este un joc politic pe care îl face USL. Ce vă pot spune cert e că niciodată nu mi-aş fi permis ilegalităţi în achiziţionarea unui teren. E o afacere de familie, cinstită, cu bani luaţi de la bancă. Niciun ban de la Ponta, Chiţoiu sau Antonescu. Creditul e la dobânda pieţei din ziua în care s-a făcut contractul. Fiica mea a depus dosarul la sucursala Victoriei. CEC-ul e singura bancă care finanţează agricultura românească. Poveste cu dobânda - e adevărat că scrie 6,53, dar dobânda efectivă e 7,1.

Am vorbit cu ministrul Chiţoiu la 40 de zile după ce se acordase creditul şi l-am rugat să nu îl schimbe pe Gheţea pentru că este un bancher cunoscut prin valoare. Eu cu omul acesta şi BNR am pregătit acordul de la Viena. Le-am spus că nu îl schimb pe Gheţea cu un politruc. Am făcut o discuţie cu ministrul de Finanţe să nu facem o schimbare politică la CEC.

Cred că mi-a produs un prejudiciu major pentru ca oamenii spun că nu au bani să ia o casă şi fiica preşedintelui ia atât de mult credit. Pe de altă parte, e o afacere de familie cinstită care nu aveam de ce să o amân. Se lansează minciuni. Îl văd şi pe Ponta de care am spus că e un mincinos.

Nu am discutat numai cu Rădulescu, am discutat cu mulţi agricultori. Pe Rădulescu l-am rugat să mă sfătuiască, să îmi dea o idee. Văd că e o comisie la Senat, notarii au făcut şi ei, cred că şi Uniunea Compozitorilor trebuie să facă o comisie pentru că în lan cântă greieri şi să vedem de ce cântă greierii pe tarlaua familiei Băsescu.

Marea problema e că românii nu au nicio şansă să cumpere terenuri. La noi, costul creditului e foarte ridicat. Eu nu vă ascund, dar 291 de hectare abia acoperă din fiecare recoltă costul creditului. Aş vrea să mai cumpărăm măcar până la 500 de hectare. Ca să faci rentabilă şi achiziţia în leasing de maşini agricole. Nu eu voi sta pe tractor, va trebui să angajez un inginer, un om de meserie. Nici nu am crezut că în două săptămâni din bob iese planta verde. Mă uit la cum va fi iarna cu totul alţi ochi.

Niciodată nu aş fi făcut un lucru ilegal. E exclus! Creditul e luat corect. Cu Chiţoiu am vorbit la 40 de zile după ce am luat creditul. Ioana a plătit din prima lună rată de 5800 de euro”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor