Ponta vrea o nouă comisie care să ancheteze explicit "Afacerea Călăraşi"

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.11.2013

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat cu liderii grupurilor parlamentare în vederea înfiinţării unei comisii de anchetă în "Cazul Călăraşi", explicând în acelaşi timp că acea comisie de la Senat are o altă misiune, respectiv analiza activităţii CEC Bank, potrivit Realitatea.

"Mi-au spus liderii de grup PSD, şi de la PNL, şi de la PC că lucrează la formarea unei comisii comune. (...) Liderii de grup vor să propună o comisie a Camerei Deputaţilor şi Senatului care să ancheteze activitatea tuturor acelor persoane angajate în instituţiile publice legată de afacerea de la Călăraşi", a declarat Victor Ponta.

"Ceea ce cred e că întreaga afacere Călăraşi în care preşedintele ţării nu ştiu dacă a încălcat vreo lege, e posibil, dar în mod sigur şi-a folosit funcţia pentru interese personale, va face - am întrebat încă o dată acum liderii parlamentari şi de la PSD şi de la PNL şi de la PC - va face obiectul unei comisii comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, o comisie de anchetă care să reliefeze toate datele şi să le prezinte Parlamentului şi eventual instituţiilor statului", a subliniat Ponta.

Contactat de jurnaliştii de la Realitatea, George Scutaru, liderul deputaţilor PNL, a declarat că nici el, nici liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, nu au fost anunţaţi despre aceast lucru.

Premierul a amintit că prefectul de Galaţi a fost arestat pentru că a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie, iar preşedintele Traian Băsescu nu păţeşte nimic pentru că a procedat similar.

"Eu vorbesc de întreaga afacere în care sunt băgate persoane publice, în care este vorba despre bani de la o bancă publică, în care este vorba despre telefoane date. Uitaţi, prefectul de Galaţi a fost arestat pentru că a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie. Preşedintele ţării a dat un telefon să nu fie schimbat cineva din funcţie şi nu păţeşte nimic. Justiţia trebuie să fie egală pentru toţi, nu doar pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă", a explicat Victor Ponta.

Premierul a precizat că această comisie care va fi înfiinţată nu are legătura cu subcomisia de ancheta de la Senat care tocmai a fost şi care vizează o "chestie micuţă": "Subcomisia se ocupă doar de o chestie micuţă apropos de modul în care o bancă de stat acordă sau a respectat sau nu respectă regulamentele bancare, pentru că, ştiţi bine, peste 700.000 de Euro nu se pot acorda la persoane fizice decât în condiţii cu totul si cu totul speciale, iar asta e treaba subcomisiei de la buget-finanţe".

Preşedintele acuza recent în termeni duri „atacul nedemn al unui premier care are un titlu ştiinţific dobândit prin plagiat, al unui premier care minte, al unui premier care are problemele bugetului, al unui premier care are mii de oameni în stradă şi care se ocupă de o bătălie mică cu fiica preşedintelui care nu este angajată politic. Aceşti bani (cei 280.000 de euro plătiţi - n.r.) i-a obţinut din muncă şi din alte surse legale. Fiica mea prin natura veniturilor pe ultimii doi ani şi perspectiva pentru anii următori a putut să ia creditul pe 30 de ani."

Însă premierul explica că "nu este vorba de fiică, e vorba de preşedinte. Nu cunosc, nu am nicio problemă şi nu mă interesează familia domnului Băsescu. E subuman să te iei de familia adversarului politic, cum a făcut domnul Băsescu astă-vară când se lua de bona şi de copiii mei. Ceea ce trebuie să ştie românii e cum se foloseşte de funcţie în interese personale. Asta-i treaba unui consilier, să facă prospecţiuni pentru preşedinte? Dă telefon „nu-l schimba pe domnul de la CEC că am de luat un credit de acolo”. Atunci mi-a zis Chiţoiu, i s-a părut ceva ciudat. Apoi a venit chestia cu creditul. Poate e o coincidenţă (...)? Preşedintele îşi foloseşte funcţia numai pentru interese personale. E împotriva ideii de atribuţii prezidenţiale".

Potrivit premierului, Traian Băsescu l-ar fi sunat pe ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu căruia i-a solicitat să nu-l schimbe pe criterii politice pe şeful băncii, Radu Graţian Gheţea. Schimbarea din funcţie a preşedintelui CEC Bank înainte de finele mandatului legal este considerată de şeful statului ca ”nejustificată” şi efectuată ”tot pe criterii politice”, ceea ce ar putea să ”creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, mai declară purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Referitor la sfaturile primite de fiica sa de la consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu, Traian Băsescu a precizat: „Sigur că a sfătuit-o, că e un pământ bun, că agricultura are perspective... ca orice entuziast de agricultură. Dar acest entuziasm nu a fost stârnit de Adrian Rădulescu, ci de mine... şi v-am spus mai demult că mă interesează problema pământului. Aceşti bani (cei 280.000 de euro plătiţi - n.r.) i-a obţinut din muncă şi din alte surse legale. Fiica mea prin natura veniturilor pe ultimii doi ani şi perspectiva pentru anii următori a putut să ia creditul pe 30 de ani. Aici e culpa, minciuna domnului Ponta. Fiica mea este cetăţean privat. Este ridicol să te gândeşti că face comisie de anchetă pentru un privat. Ai ceva cu privatele, reclami la parchet. Consultarea cu consilierul meu... ideea este dacă e bine să faci agricultură sau nu, şi că orice agricultor, el o să-ţi spună că e bine. Consultarea reală s-a făcut cu notari, cu actele care au fost confruntate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor