Bani pentru a descoperi şi folosi Catacombele Bucureştiului
alte articole
Zeci de kilometri de tuneluri străbat Capitala pe dedesubt, fie că e vorba de cele construite încă din Secolul XVII, fie de cele construite de Ceauşescu, iar primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că se fac cercetări pentru a se descoperi catacombele Bucureştiului şi pentru a se reface aceste tuneluri secrete, cu bani de la Primăria Capitalei. ''Este vorba de tuneluri vechi care legau clădirile principale între ele, pe care noi vrem să le refacem. Acum am descoperit un tunel de ăsta care începe din Parcul Cişmigiu şi are ieşirea pe malul Dâmboviţei. Dar mi-e frică acum să nu găsesc pe acolo vreo ciudăţenie de care să mă sperii. Mai este şi tunelul de la Curtea Veche'', a declarat Sorin Oprescu, care a anunţat că au fost descoperit 19-20 de segmente de tuneluri.
Una dintre zonele despre care se spune că ar fi împânzită cu tuneluri este triunghiul format de Cişmigiu, Centrul Vechi şi Mitropolie. Cel mai mare tunel cunoscut este cel denumit „Tudor Vladimirescu". Poartă această denumire deoarece începea de lângă palat, din preajma bisericii mănăstirii Cotroceni, care a fost ocupată, scurtă vreme, de arnăuţii şi soldaţii lui Tudor Vladimirescu, şi se termina la fosta Gară Filaret.
La rândul său, Ceauşescu ar fi construit o reţea importantă de tunele, chiar mai extinsă decât cea veche a oraşului, susţine istoricul Dan Falcan. "Labirintul subteran vechi al oraşului pare neînsemnat pe lângă cel construit din ordinul lui Ceauşescu. În urma unor cercetări a reieşit că ramificaţiile subterane au corespondenţă cu circa 80 de obiective din Bucureşti, cum ar fi clădirea ASE, Casa Enescu, Opera Română. Lucru foarte interesant, nimeni nu neagă existenţa acestor căi de navigaţie secrete, dar când am încercat să le explorăm, nu ni s-a permis pe motiv că... nu se poate", explică muzeograful Dan Falcan.
Casa Poporului are cel puţin opt tuneluri de fugă şi două buncăre antiatomice. Totul este proiectat să reziste la un cutremur devastator de chiar 9 grade Richter, la atacuri repetate cu rachete performante şi la două bombe atomice lansate succesiv, diafragma zidurilor fiind de 1,4 metri.