Bangladesh: Mii de muncitori din industria textilă cer salarii mai mari
alte articole
De trei zile, muncitorii din industria textilă din Bangladesh se află în grevă pentru a cere un salariu minim lunar de 8.000 taka (76 de euro). Cel mai mic salariu minim din lume, a făcut din această ţară asiatică o putere mondială în lumea sectorului textilelor, cu preţul securităţii şi drepturilor lucrătorilor, care sunt ignorate de către autorităţile locale şi de firmele multinaţionale.
Lucrătorii din acest sector sunt adesea trataţi ca sclavi şi forţaţi să muncească în condiţii nesigure: mii de oameni înghesuiţi pe un singur etaj pentru cel puţin 12 ore pe zi. Uneori, angajatorii pot decide să suspende ziua liberă a acestora.
Condiţiile de siguranţă în care lucrează muncitorii din industria textilă sunt precare. Astfel, la 12 noiembrie 2012, 112 persoane au murit calcinate într-o fabrică de confecţii din Bangladesh. La sfârşitul lunii ianuarie 2013, şapte femei au ars de vii într-un alt atelier de confecţii, iar în aprilie 2013, prăbuşirea a unui imobil de opt etaje în apropiere de capitala ţării Dhaka, în care se aflau cinci ateliere de confecţii, a provocat 381 de morţi şi sute de dispăruţi.
Firme precum Corte Inglés, Mango, Primark, Benetton, Bon Marche şi Joe Fresh au recunoscut că în clădire se produceau haine pentru mărcile lor. Nu a fost însă singurul accident din sectorul textil - în ultimii şapte ani, peste 700 de lucrători şi-au pierdut viaţa confecţionând cămăşi, blugi şi geci exportate în Occident, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Forumului pentru Drepturi, un grup american care apără drepturile lucrătorilor.
Condiţiile inumane în care trăiesc mai mult de 2 milioane de lucrători din industria textilă, fac ca greva să nu se oprească, blocând străzile şi fabricile din Bangladesh. Protestul a cauzat perturbarea drumurilor din ţară precum şi producţia sectorului textil, dar muncitorii susţin că "numai dacă vocile noastre sunt auzite putem schimba ceva".
După China, Bangladesh este al doilea mare exportator de îmbrăcăminte din lume şi încasările industriei textile reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul naţional. Bangladesh are aproximativ 4.500 de fabrici, care angajează mai mult de 2 milioane de persoane, dintre care 70% sunt femei.
Acţiunile de protest precum cele din aceste zile s-au intensificat în ultimele luni, după cele două tragedii de la Fashion Tazreen şi Rana Plaza ce au avut loc la scurtă distanţă unul de celălalt şi au cauzat moartea a mii de oameni.