Hong Kong: Femei de serviciu din Bangladesh la preţ low-cost
alte articole
Într-o încercare de a găsi personal casnic pregătit şi, în acelaşi timp, mai puţin costisitor şi mai puţin hotărât să îşi ceară drepturile, familiile şi antreprenorii din Hong Kong încurajează acum recrutarea de cetăţeni din Bangladesh.
Un proces care nu este nou în fosta colonie britanică, astăzi Regiune Autonomă Specială a Republicii Populare Chineză. De ani de zile, de fapt, cameristele şi babysitterele din Indonezia au depăşit ca număr femeile imigrante filipineze care în mod tradiţional (bazat pe capacitate, utilizarea limbii engleze şi proximitatea geografică) au uşurat munca familiilor locale şi le-au ajutat în creşterea copiilor lor.
Mişcarea „inteligentă” de a se uita la ţara săracă şi supraaglomerată din Asia de Sud, pe care autorităţile o explică ca un mod de a întinde o mână de ajutor, constituie o contribuţie la găsirea unor condiţii mai bune de viaţă pentru femeile din Bangladesh. Dar sindicatele şi organizaţiile drepturilor omului din Hong Kong au raportat că aceasta ar putea fi uşa de intrare pentru o nouă exploatare, generată de lipsa de perspective în ţara de origine.
Creşterea economiei locale şi a nevoilor familiilor a încurajat venirea de personal casnic (singurul admis este cel care provine din ţări sărace din Asia, care nu sunt confucianiste şi a căror rasă este alta decât cea chineză), dar în acelaşi timp a promovat nerespectarea cerinţelor contractuale, în special cu privire la salariul minim legal şi zilele libere. Fenomenele sunt larg documentate şi au fost denunţate chiar de către organizaţiile caritabile şi de organizaţiile locale ale drepturilor omului, indicând dificultăţile de asistenţă juridică internă în faţa abuzului şi expulzarea practic garantată a persoanelor care rămân fără un loc de muncă.