Hong Kong: Femei de serviciu din Bangladesh la preţ low-cost

O femeie ţine o pancartă în timp ce ia parte la un miting în Hong Kong pe 1 mai 2013.
O femeie ţine o pancartă în timp ce ia parte la un miting în Hong Kong pe 1 mai 2013. (ANTHONY WALLACE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.08.2013

Într-o încercare de a găsi personal casnic pregătit şi, în acelaşi timp, mai puţin costisitor şi mai puţin hotărât să îşi ceară drepturile, familiile şi antreprenorii din Hong Kong încurajează acum recrutarea de cetăţeni din Bangladesh.

Un proces care nu este nou în fosta colonie britanică, astăzi Regiune Autonomă Specială a Republicii Populare Chineză. De ani de zile, de fapt, cameristele şi babysitterele din Indonezia au depăşit ca număr femeile imigrante filipineze care în mod tradiţional (bazat pe capacitate, utilizarea limbii engleze şi proximitatea geografică) au uşurat munca familiilor locale şi le-au ajutat în creşterea copiilor lor.

Mişcarea „inteligentă” de a se uita la ţara săracă şi supraaglomerată din Asia de Sud, pe care autorităţile o explică ca un mod de a întinde o mână de ajutor, constituie o contribuţie la găsirea unor condiţii mai bune de viaţă pentru femeile din Bangladesh. Dar sindicatele şi organizaţiile drepturilor omului din Hong Kong au raportat că aceasta ar putea fi uşa de intrare pentru o nouă exploatare, generată de lipsa de perspective în ţara de origine.

Creşterea economiei locale şi a nevoilor familiilor a încurajat venirea de personal casnic (singurul admis este cel care provine din ţări sărace din Asia, care nu sunt confucianiste şi a căror rasă este alta decât cea chineză), dar în acelaşi timp a promovat nerespectarea cerinţelor contractuale, în special cu privire la salariul minim legal şi zilele libere. Fenomenele sunt larg documentate şi au fost denunţate chiar de către organizaţiile caritabile şi de organizaţiile locale ale drepturilor omului, indicând dificultăţile de asistenţă juridică internă în faţa abuzului şi expulzarea practic garantată a persoanelor care rămân fără un loc de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor