Bănescu critică prezenţa preotului ortodox Ciprian Mega la un festival de film la Moscova: Un act nefiresc, uşor interpretabil

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat, pentru G4Media.ro, că decizia preotului ortodox Ciprian Mega de a merge împreună cu actorul clujean Dorel Vişan la evenimentul de deschidere a unui festival de film, în Moscova, este un “act nefiresc şi uşor interpretabil fie ca nepăsare afişată, fie ca sfidare asumată faţă de întreg contextul binecunoscut”.
“Prezenţa acolo, în contextul actual, a unui preot al Bisericii Ortodoxe Române – orientate firesc alături de statul român cu privirea spre tragedia din Ucraina şi spre Europa democratică – este un act nefiresc şi uşor interpretabil fie ca nepăsare afişată, fie ca sfidare asumată faţă de întreg contextul binecunoscut. Mă îndoiesc că prezenţa sa acolo ar fi putut primi necesara binecuvântare a ierarhului său”, a precizat Bănescu, adăugând că nu îşi poate permite să discute opţiunea actorului Dorel Vişan de a participa la un eveniment moscovit, patronat de personaje asociabile fie şi indirect cu crimele de război din Ucraina.
De asemenea, Bănescu a mai spus că Biserica Ortodoxă Română, asemeni statului român, este de partea Ucrainei şi a Europei, în conflictul declanşat de Rusia.
Potrivit site-ului citat, în imaginile de la Festival – publicate de Cozmin Guşă – preotul Ciprian Mega apare alături de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care, recent, a acuzat România că, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada Rusiei la Bucureşti.
Filmul “21 de rubini” regizat de preotul ortodox orădean Ciprian Mega a fost selectat în cadrul festivalului printre cele 9 filme finaliste. Filmul, care a avut capete de afiş vedete ca Mickey Rourke ori Loredana Groza, a fost contestat de autorităţi, având în vedere mesajul critic la adresa societăţii post-decembriste româneşti “ameninţate de corupţie, inclusiv în instituiţii precum Biserica”.
Totodată, continuă sursa citată, vizionarea filmului a fost interzisă în mai multe localităţi din ţară, iar prelaţii, în frunte cu episcopul ortodox al Bihorului, Sofronie Drincec, chiar personaj interpretat în film, i-au împiedicat pe preoţi să vizioneze pelicula, care, abordează o serie de narative anti-occident, fiind criticată Biserica şi viaţa politică, inclusiv DNA-ul şi perioada de pandemie.