Banca Mondială va oferi Ucrainei un ajutor de 2 miliarde USD
alte articole
Banca Mondială a anunţat joi că va oferi Ucrainei un ajutor financiar de aproximativ 2 miliarde USD în acest an pentru ca ţara est-europeană să poată continua planurile de reducere a sărăciei, implementarea de reforme şi eliminarea corupţiei.
“Astăzi anunţ că Banca Mondială este pregătită să ofere până la 2 miliarde USD în 2015, pentru a susţine poporul ucrainean în faţa actualelor provocări economice, financiare şi geopolitice”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
Promisiunea Băncii Mondiale a fost făcută la câteva ore după ce reprezentanţii guvernului ucrainean şi forţele rebele pro-ruse au fost de acord cu un armistiţiu, în capitala belarusă Minsk, pentru a pune capăt ostilităţilor în estul Ucrainei extrem de tulburat.
Banca Mondială, care va trebui să aprobe viitoarele plăţi către Kiev în funcţie de fiecare caz în parte, nu a precizat dacă acest ajutor va veni sub formă de ajutor bugetar direct sau prin finanţarea proiectelor de dezvoltare şi infrastructură.
Totuşi, într-un comunicat emis de conducerea Băncii Mondiale, se precizează că ajutorul va veni prin intermediul unor instrumente financiare şi va trebui să fie integrat în planul de ajutor global de 40 miliarde de dolari anunţat anterior în aceeaşi zi de Fondul Monetar Internaţional, care a susţinut că va participa cu 17,5 miliarde de dolari pentru următorii 4 ani.
În plus, se mai arată în comunicat că restul ajutorului va fi suportat din împrumuturi bilaterale şi printr-o ştergere a datoriei private a Ucrainei.
Liderul francez Francois Hollande a confirmat joi la Minsk că s-a ajuns la un acord privind încetarea focului şi la o soluţionare politică globală a conflictului ucrainean. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că un acord pentru încetarea focului în Ucraina va intra în vigoare începând cu 15 februarie, la miezul nopţii (21:00 GMT), susţine AFP.
Participanţii la discuţiile pentru pace de la Minsk au căzut de acord să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi să organizeze întâlniri regulate pentru a se asigura că punctele acordului de la Minsk vor fi aplicate în totalitate, conform unei declaraţii comune publicate de Kremlin.
Deşi Hollande a declarat că separatiştii pro-ruşi au semnat în cele din urmă acordul pentru încetarea luptelor din estul Ucrainei, el a avertizat că acest acord nu garantează o pace de durată şi că următoarele ore sau zile vor fi hotărâtoare în această privinţă.
În acelaşi timp, Uniunea Europeană va relansa discuţiile cu Kievul şi Moscova asupra livrărilor de gaz rusesc, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Acesta a adăugat că blocul european va lansa un studiu asupra modului în care relaţia de liber schimb dintre UE şi Ucraina, care s-a aflat în centrul confruntării cu Moscova, ar putea interacţiona cu zona de liber schimb a Uniunii Eurasiatice condusă de Rusia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.