Presupus spion rus susţine că este doar un bancher nevinovat. Se plânge că este supus la cazne
alte articole
Un agent rus acuzat de spionaj, pe care FBI îl învinuieşte că ar fi pretins că este bancher în New York şi făcea parte dintr-un cerc de spionaj de tipul celor existente în timpul Războiului Rece, susţine că este nevinovat.
Evgheni “Zhenya” Buriakov, 39 de ani, a pledat nevinovat miercuri într-un tribunal federal din Manhattan la acuzaţiile de conspiraţie şi de activitate ilegală în calitate de agent al unui guvern străin, conform New York Post.
Buriakov a rămas tăcut pe durata întregii audierii iar avocatul său, Benjamin Naftalis, a refuzat ulterior să comenteze.
Acoperirea lui Buriakov era cea de bancher la birourile din New York ale băncii ruseşti Vnesheconombank, au declarat agenţii federali, precizând, în acelaşi timp, că “bancherul” era angajat al Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR).
Împreună cu alţi intermediari, doi diplomaţi – agenţii SVR Igor Sporişev şi Victor Podobnii – ar fi conspirat pentru a colecta informaţii economice, inclusiv informaţii despre potenţiale sancţiuni americane aplicate băncilor ruseşti.
De asemenea, cei trei au încercat să recruteze studente şi femei foarte arătoase şi senzuale din New York care să acţioneze ca surse de informaţii şi "înlocuitoare" pentru seducătoarea spioana rusă Anna Chapman, care a fost prinsă în 2010, susţine New York Post.
Cercul de spionaj al Annei Chapman a fost prins de FBI în momentul în care aceasta începuse să întreţină relaţii sexuale cu membri marcanţi din administraţia SUA. Datorită unui acord negociat de Barack Obama cu Kremlinul, grupul a pledat vinovat şi a fost trimis în Rusia direct de la uşa tribunalului, după terminarea procesului, fără ca departamentele de contra-spionaj americane sa aibă posibilitatea unei anchete - lucru care a şocat CIA. Tatăl Annei Chapman a lucrat pe vremuri in Ministerul de Externe sovietic, în Kenia - locul unde cercurile conspiraţioniste afirmă ca s-ar fi născut Barack Obama, mai multe amanunte aici.
Cât despre cazul din New York, Igor Sporişev a fost surprins într-o convorbire înregistrată plângându-se despre faptul că nu face faţă sarcinii de recrutare a "următoarei" Chapman deoarece, atunci când vine vorba de tinerele de astăzi, “pentru a mă apropia de ele trebuie fie să fac sex cu ele, fie să folosesc alte pârghii pentru a le convinge să îmi execute ordinele”.
Procurorii susţin că cercul de spionaj a lucrat cu agenţia de ştiri a Kremlinului TASS pentru a descoperi informaţii secrete de la oficiali ai bursei americane.
Sporişev, 40 de ani, şi Podobnii, 27, s-ar fi dat drept ataşaţi ai misiunii ruse la Naţiunile Unite. Ei au zburat în SUA în 2013 şi 2014, conform unei plângeri înregistrate la un tribunal federal din Manhattan.
Buriakov a fost prins în 26 ianuarie de o echipă de agenţi FBI în faţa supermarketului A&P din Riverdale.
În ciuda legăturii cu presupusul cerc de spionaj, agenţia de ştiri TASS s-a considerat de atunci parte vătămată, recent citând Moscova ca cerând un “acces consular imediat” la Buriakov.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.