Lagarde: FMI va oferi Ucrainei 17,5 miliarde USD pentru salvarea economiei

Fondul Monetar Internaţional şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar asupra unui nou plan de salvare financiara în valoare de 17,5 miliarde USD (15,5 miliarde euro) care ar putea fi un punct de cotitură pentru Kiev, a declarat în 12 februarie Christine Lagarde, directorul FMI.
Christine Lagarde (TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
12.02.2015

Fondul Monetar Internaţional şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar asupra unui nou plan de salvare financiară în valoare de 17,5 miliarde USD (15,5 miliarde euro) care ar putea fi un punct de cotitură pentru Kiev, a declarat în 12 februarie Christine Lagarde, directorul FMI.

Discuţiile în această privinţă s-au derulat timp de câteva zile în Kiev, în condiţiile în care ultimul pachet financiar din aprilie 2014 a eşuat să stabilizeze situaţia financiara a Ucrainei, conform Business Standard.

“Sunt încântată să anunţ că echipa FMI ce lucrează în Kiev a finalizat un acord [intermediar] cu guvernul ucrainean asupra unui nou program de reformă economică care va fi susţinut printr-un fond în valoare de aproximativ 17,5 miliarde USD, bani oferiţi de FMI”, a declarat Lagarde într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Bruxelles.

Lagarde a declarat că noul aranjament va susţine unele reforme politice îndrăzneţe din partea Kievului, care este presat de guvernele vestice şi creditorii din Occident să reducă corupţia şi să îşi echilibreze situaţia financiara.

De asemenea, Lagarde a mai menţionat că acesta este un program ambiţios dar realist şi că implementarea imediată a acestuia, după ce va fi evaluat şi aprobat de comitetul executiv al FMI, poate reprezenta un punct de cotitură pentru Ucraina, susţine Business Standard.

Anunţul directorului FMI a fost făcută în timp ce liderul ucrainean Petro Poroşenko se afla la Minsk, alături de omologul său rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru o serie de discuţii privind pacea din estul Ucrainei.

După aproape 15 ore de discuţii, liderul francez Francois Hollande a confirmat joi la Minsk că s-a ajuns la un acord privind încetarea focului şi la o soluţionare politică globală a conflictului ucrainean. La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că un acord pentru încetarea focului în Ucraina va intra în vigoare începând cu 15 februarie, la miezul nopţii (21:00 GMT), susţine AFP.

Liderii de la Minsk au căzut de acord să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, conform unei declaraţii comune publicate de Kremlin.

Ei au căzut de acord, de asemenea, că este nevoie să se organizeze întâlniri regulate pentru a se asigura că punctele acordului de la Minsk vor fi aplicate în totalitate.

Hollande a declarat joi că separatiştii pro-ruşi au semnat în cele din urmă un acord pentru încetarea luptelor din estul Ucrainei, susţine The Telegraph.

Discutând cu jurnaliştii, Hollande a declarat că Angela Merkel, liderul ucrainean Petro Poroşenko şi el însuşi vor cere Uniunii Europene să susţină acordul în cadrul unui summit, tot în cursul zilei de azi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor