Bancă a Kremlinului se mută la Budapesta. Ungaria îi acordă privilegii halucinante
alte articole
Banca Internaţională de Investiţii, cu sediul în Moscova, se mută la Budapesta. Ieri, Parlamentul ungar a dezbătut acordul internaţional de stabilire a noului sediu al băncii - iar noua evoluţie are o mulţime de detalii îngrijorătoare, conform index.hu.
Propunerea de introducere a noului acord cu Rusia în sistemul juridic maghiar conţine o serie de detalii neobişnuite care oferă drepturi suplimentare Băncii Internaţionale de Investiţii (BII), de facto succesorul legal al Comecon şi al băncii fostei organizaţii sovietice.
În afară de specificaţiile clădirilor pe care statul maghiar le oferă pentru a servi drept nou sediu şi alte facilităţi acordate BII, acordul stipulează că toate costurile vor fi plătite de către contribuabilii maghiari - inclusiv renovări, chirie şi securitate.
Imunitate diplomatică fără limite
Acordul conţine inclusiv o serie de imunităţi care să garanteze că statul maghiar nu va putea intra în clădire fără autorizaţie prealabilă, deoarece BII va beneficia de statut juridic similar cu misiunile diplomatice şi birourile organizaţiilor internaţionale.
Statul maghiar se oferă să asigure securitatea organizaţiei prin staţionarea unui număr "suficient" de poliţişti în birouri, dar aceştia nu vor putea să intre, atâta timp cât nu sunt invitaţi în mod special de către BII.
Potrivit propunerii, sediul BII va fi inviolabil şi se va afla sub controlul complet al băncii şi va beneficia de imunitate împotriva tuturor tipurilor de proceduri de confiscare şi expropriere împreună cu toate bunurile materiale deţinute de Bancă şi nici o putere executivă sau judiciară nu va putea decide altfel. Mai mult, toate activele băncii vor fi imune la orice restricţii, reglementări, control şi moratorii.
Autorităţile maghiare vor putea intra în clădire numai cu consimţământul explicit al Băncii, în condiţiile şi în condiţiile stabilite de Bancă.
Activităţile BII vor fi scutite de: orice proceduri şi investigaţii ale autorităţii financiare; toate standardele de raportare financiară; orice obligaţie de a se înregistra sau de a obţine o autorizaţie prealabilă pentru activităţile sale; orice procedură juridică efectuată de administraţia maghiară sau de sistemul judiciar, cu excepţia cazurilor în care Banca renunţă la imunitate; orice taxă, impozit sau restricţie la import-export.
Dacă legea maghiară prevede noi autorizaţii speciale pentru o anumită activitate, BII trebuie considerată a priori ca având "autorizaţia specială, permisiunea sau statutul juridic necesar".
Personalul IIB şi familiile sale vor beneficia de imunitate diplomatică completă, însă Ungaria va trebui să se asigure că invitaţii BII ("consilieri şi experţi care acţionează în interesul băncii") vor putea intra în ţară "indiferent de cetăţenia lor" împreună cu "invitaţii Băncii, care pot prezenta orice dovadă scrisă a invitaţiei lor, inclusiv dovezi digitale ale unei astfel de invitaţii".
Ungaria va fi obligată să furnizeze imunitate diplomatică celor care se ocupă de bancă.
Multe din condiţiile stipulate de acord încalcă regulamentele UE aflate în vigoare.
Argumentarea detaliată a actului nu conţine nicio explicaţie asupra motivului pentru care guvernul maghiar a acceptat asemenea clauze vădit neobişnuite.
Potrivit unui fragment de ştiri de la sfârşitul lunii ianuarie, principalul punct pe ordinea de zi a întâlnirii dintre premierul Viktor Orban şi preşedintele BII Nikola Kosov a fost condiţiile de mutare a BII la Budapesta.
Banca va fi deschisă în a doua jumătate a anului 2019, iar sediul central va termina întreaga procedură de deplasare în doi sau trei ani.
Poziţia guvernului a fost clarificată de Gabor Gion, secretar de stat al Ministerului Finanţelor. El a spus că BII este înregistrată la Naţiunile Unite ca o bancă multilaterală de dezvoltare şi primeşte toate privilegiile şi imunităţile acordate celorlalte cinci astfel de bănci cu sediul în Uniunea Europeană. El a spus că cinci state membre UE (Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, România şi Ungaria) deţin 50,16% din acţiunile BII, în timp ce Rusia deţine doar 40,03%.
Cu toate acestea, extinderea europeană a BII serveşte în mod clar intereselor Rusiei, deoarece scopul său pe termen lung este stabilirea unui sistem financiar care să se poată confrunta cu cel occidental dominat de Statele Unite.
Conform index.hu BII deschide o modalitate de sprijin financiar proiectelor pe care UE nu sunt dispuse să le sprijine şi întrucât este o instituţie multilaterală care nu se află sub jurisdicţia unei singure ţări, astfel încât banca poate acorda împrumuturi ruseşti deoarece nu va fi afectată de sancţiunile aplicate împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei.