Ungaria va crea tribunale supervizate direct de guvern. Grupuri pentru drepturile omului critică măsura

Premierul ungar Viktor Orban. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
13.12.2018

Ungaria a adoptat miercuri o lege privind crearea unor tribunale sub supravegherea directă a ministrului Justiţiei, măsură despre care criticii susţin că va facilita interferenţă politică în problemele judiciare şi va submina şi mai mult statul de drept, potrivit Reuters.

Tribunalele administrative se vor ocupa de cazurile care implică probleme guvernamentale, precum taxe şi alegeri, care în prezent sunt soluţionate în sistemul legal principal. Guvernul Orban a afirmat că aceste tribunale vor fi prezidate de judecători independenţi care vor fi capabili să se ocupe de cazuri mai eficient.

Ministrul Justiţiei va avea puteri semnificative privind numirea judecătorilor şi va superviza bugetele tribunalelor.

Diverse grupuri pentru drepturile omului au precizat că această lege compromite separarea puterilor executivă şi judiciară, considerând că măsura este un pas suplimentar făcut de premierul de dreapta Viktor Orban în direcţia formării unui regim autoritar.

“(Legea) este o ameninţare gravă la adresa statului de drept din Ungaria şi merge împotriva valorilor la care a aderat Ungaria când a intrat în Uniunea Europeană”, a susţinut într-o declaraţie grupul pentru drepturile omului Comitetul Helsinki.

“În condiţiile în care legea subminează separarea puterilor, graniţele dintre puterea executivă şi judiciară în Ungaria vor fi estompate şi acest lucru ar putea pava drumul pentru interferenţa politică din partea guvernului”.

În luna septembrie, Parlamentul European a votat impunerea de sancţiuni împotriva Ungariei pentru încălcarea reglementărilor UE privind democraţia, drepturile civile şi corupţia. Budapesta a respins acuzaţiile.

Guvernul Orban a cerut deja opinia Comisiei de la Veneţia, un grup de experţi în dreptul constituţional ce face parte din Consiliul Europei (cea mai mare organizaţie în materie de drepturi ale omului de pe continent). Iar miercu, guvernul ungar a declarat că va evalua punctele de vedere ale Comisiei şi ar putea face unele schimbări la lege dacă va fi necesar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor