Juncker: Viktor Orban ar trebui să plece din Partidul Popular European

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Vlad Negrilă / Epoch Times)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban ar trebui să plece din grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, a precizat Euobserver.

“Împotriva minciunilor nu puteţi face prea multe lucruri”, a declarat Juncker, citat de Reuters, adăugând că el a cerut expulzarea Fidesz din PPE.

“Ei nu au votat pentru mine în Parlamentul European”, a precizat Juncker într-un discurs susţinut în Stuttgart, Germania.

“Şi nici extrema dreaptă. Îmi aduc aminte de dna Le Pen, când a afirmat: ‘Nu votez pentru dumneavoastră’. I-am spus: ‘Nu vreau votul tău’. Există anumite voturi pe care pur şi simplu nu le doreşti”, a mai declarat Juncker, făcând referire la lidera franceză de extremă dreapta Marine Le Pen.

Comentariile dure ale preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute după ce guvernul lui Orban a dezvăluit o nouă campanie în care îl acuză pe Juncker de colaborare cu miliardarul american de origine ungară George Soros în vederea inundării Europei cu migranţi.

Campania Juncker-Soros este o “teorie a conspiraţiei ridicole”, a afirmat marţi în Bruxelles un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Disputa are loc pe fondul temerilor îndelungate ale UE cu privire la abuzarea de Orban a statului de drept şi a democraţiei în Ungaria.

Grupul PPE, care domină Parlamentul, Comisia şi Consiliul Europene l-a protejat pe Orban într-o anumită măsură.

Însă unii deputaţi PEE au votat anul trecut în favoarea declanşării unei proceduri de sancţionare a Ungariei, începând o dezbatere în interiorul grupului dacă partidul Fidesz ar trebui expulzat.

Acea dezbatere s-a încins marţi, când Frank Engel, un europarlamentar de centru-dreapta din Luxemburg, ţara natală a lui Juncker, a declarat la rândul său că, de fapt, campania Juncker-Soros este “ultima picătură”.

Frans Timmermans, adjunctul lui Juncker, care provine din grupul de centru-stânga al Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a intervenit după o întâlnire cu miniştrii pentru afaceri ai UE care, printre altele, au discutat despre temerile legate de statul de drept în Polonia şi Ungaria.

Miniştrii UE s-au întâlnit marţi pentru a discuta despre ameninţarea dezinformării anti-UE, a precizat Timmermans.

Dar “în aceeaşi zi în care Consiliul [statelor membre] a discutat despre lupta colectivă împotriva dezinformării, am văzut pe un website guvernamental oficial o imagine cu preşedintele Comisiei [Europene] împreună cu o persoană privată, alături de un mesaj care nu are nimic de a face cu realitatea”, a declarat Timmermans.

Ungaria a protestat în timpul întâlnirii că Timmermans, în calitate de candidat principal pentru socialişti la alegerile europene, conduce criticile şi evaluarea respectării de către Budapesta a reglementărilor UE.

Potrivit reglementărilor PPE, este necesar ca şapte partide din cinci state membre să declanşeze o procedură pentru expulzarea partidului Fidesz.

Dar până acum un singur partid, Partidul Coaliţiei Naţionale din Finlanda, a indicat că ar fi dispus să intre în discuţiile legate de potenţiala expulzare.

PPE are nevoie de europarlamentarii pe care Fidesz îi aduce în alegerile europene, în condiţiile în care, conform unor sondaje de opinie, PPE ar putea pierde zeci de locuri în faţa partidelor populiste şi naţionaliste.

Principalul candidat al PPE la funcţia lui Juncker, Manfred Weber, are de asemenea nevoie de sprijinul premierului ungar pentru a deveni următorul preşedinte al Comisiei Europene.

Weber a sperat că problemele legate de Orban vor fi depăşite atunci când, în septembrie 2018, a votat în Parlament pentru a fi lansată procedura de sancţionare a Ungariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe