Peter Szijarto către Pompeo: ţările occidentale au o poziţie ipocrită în ceea ce priveşte Moscova

Secretarul de stat american Mike Pompeo (st) şi ministrul ungar de externe Peter Szijjarto la sediul Ministerului ungar de Externe din Budapesta, Ungaria, 11 februarie 2019 (Laszlo Balogh/Getty images)
Andrei Popescu
12.02.2019

În timpul unei conferinţe de presă comune cu secretarul de stat american Mike Pompeo, care a avertizat Ungaria să nu îi permită preşedintelui rus Vladimir Putin să creeze rupturi între prietenii din NATO, ministrul ungar de Externe a ţinut să sublinieze marea ipocrizie în ceea ce priveşte Rusia.

Astfel, la conferinţa de presă desfăşurată luni la Budapesta, Peter Szijjarto a susţinut că ţările occidentale dau dovadă de ipocrizie în ceea ce priveşte Moscova.

“În ceea ce priveşte Rusia – şi i-am spus secretarului de stat despre acest lucru – există o ipocrizie în arena politică europeană”, a afirmat oficialul ungar.

El a susţinut faptul că nici companiile energetice ungare şi nici cele din centrul Europei nu au încheiat parteneriate cu gigantul rus Gazprom pentru proiectul Nord Stream 2.

De asemenea, el a adăugat că preşedintele francez Emmanuel Macron, şi nu premierul ungar Viktor Orban, a fost principalul invitat al Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg din 2018.

Szijjarto a arătat că “mai degrabă liderii unor corporaţii majore occidentale şi nu directorii companiilor energetice ungare au stat pe scenă lângă [preşedintele rus Vladimir] Putin”.

În plus, ministrul ungar de Externe s-a referit la volumul comerţului dintre Europa de Vest şi Rusia, subliniind lacunele în ideea că Budapesta are legături mai strânse cu Moscova.

“Uitaţi-vă la datele privind comerţul dintre ţările vest-europene şi Rusia. Suntem, ca să spun aşa, sătui şi obosiţi să fim descrieşi ca o ţară ce are legături strânse cu Rusia”, a mai afirmat Szijjarto.

Răspunzând remarcilor lui Pompeo că Ungaria nu ar trebui să îi permită lui Putin să creeze “rupturi între prietenii” din NATO, ministrul ungar a oferit asigurări că o cooperare cu Moscova nu împiedică Budapesta să rămână un aliat de încredere al SUA şi NATO.

La rândul său, Pompeo a subliniat influenţa internaţională tot mai mare a Moscovei şi a precizat că Rusia nu promovează libertatea şi democraţia”.

De asemenea, Pompeo a anunţat “noi iniţiative care vor consolida prezenţa SUA în Europa Centrală”, promiţând să susţină Ungaria “în lupta împotriva corupţiei, să întărească cooperarea între agenţiile de aplicare a legii şi să ofere îndrumări cu privire la mass media independentă în toate cele patru ţări ale Grupului de la Vişegrad”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor