Şefa UNJR insistă. "CSAT să facă publice deciziile referitoare la relaţia dintre serviciile secrete cu justiţia"

Nu se poate vorbi despre o normalitate democratică până când relaţia servicii secrete - justiţie nu este perfect transparentă, este de părere şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan.
Andrei Pricopie
18.01.2016

alte articole

Dana Gîrbovan (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
18.01.2016

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării susţine că a făcut verificări şi nu a găsit niciun "acoperit" al serviciilor secrete în Justiţie, a informat în cursul zilei de luni Administraţia Prezidenţială. Gestul reprezintă, în viziunea şefei UNJR Dana Gîrbovan, "doar un prim pas spre clarificarea unei probleme care trebuia de ani de zile elucidată".

"Legea, intrată în vigoare acum mai bine de 10 ani, prevede că declaraţiile anuale pe proprie răspundere ale magistraţilor, că nu sunt agenţi acoperiţi, trebuie verificate de către CSAT, lucru care nu s-a făcut până acum", a comentat, pe contul său de Facebook, Dana Gîrbovan.

Şefa UNJR aşteaptă publicarea acestor decizii şi a documentelor oficiale pe care se întemeiază, pentru a vedea pe ce perioadă au fost făcute verificările şi care au fost serviciile secrete vizate de aceste verificări.

"Reamintesc pe această cale Preşedinţiei României şi CSAT că nici până azi nu a răspuns solicitării UNJR de a face publice deciziile CSAT "referitoare la relaţia dintre serviciile secrete ale statului cu justiţia, precum şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate".

Nu se poate vorbi despre o normalitate democratică în România până când relaţia servicii secrete - justiţie nu e perfect transparentă. Preşedinţia a depăşit deja termenul legal de a răspunde solicitării noastre de comunicare a acestor decizii CSAT", a continuat Dana Gîrbovan.

Dacă nu va primi răspuns nici în următoarele zile, UNJR ia în considerare posibilitatea acţionării CSAT în judecată, pentru ca aceste hotărâri, în baza cărora serviciile secrete sunt implicate în justiţie, să devină publice.

"Dreptul la un proces echitabil şi o justiţie independentă este recunoscut şi garantat de Constituţie pentru fiecare cetăţean al acestei ţări. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atâta vreme cât există posibilitatea unor influenţe sau implicări în actul de justiţie ale serviciilor secrete, în baza unor decizii care sunt secrete", a subliniat Dana Gîrbovan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor