Avocatul Poporului a dat verdictul - Noua Lege a Educaţiei, perfect constituţională

Preşedintele Traian Băsescu, Opoziţia şi diverse grupări din societatea civilă au făcut numeroase apeluri la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, să atace la Curtea Constituţională ordonanţa care aduce o serie de modificări fără precedent Legii Educaţiei Naţionale. După îndelungi analize, Victor Ciorbea lasă să se înţeleagă că ordonanţa este, per ansamblu oportună şi necesară şi decretează că nu se impune sesizarea CCR.
Andrei Pricopie
20.09.2014

alte articole

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.09.2014

Preşedintele Traian Băsescu, Opoziţia şi diverse grupări din societatea civilă au făcut numeroase apeluri la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, să atace la Curtea Constituţională ordonanţa care aduce o serie de modificări fără precedent Legii Educaţiei Naţionale. După îndelungi analize, Victor Ciorbea lasă să se înţeleagă că ordonanţa este, per ansamblu oportună şi necesară şi decretează că nu se impune sesizarea CCR.

"Având în vedere argumentele prezentate atât în petiţiile formulate, cât şi în susţinerile scrise şi orale ale partenerilor de consultări, apreciem că nu se impune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă nr. 49 de modificare a Legii educaţiei", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului.

Amintim că Guvernul Ponta a adoptat în iunie o controversată ordonanţă de urgenţă care aduce 97 de modificări Legii Educaţiei, reglementând, printre altele, posibilitatea trecerii terenurilor cluburilor elevilor în domeniul autorităţilor locale, organizarea de doctorate la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă, oferirea posibilităţii persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, organizarea unei a treia sesiuni de Bacalaureat, precum şi pregătirea elevilor fără Bacalaureat la facultate, în colegii. Reacţia societăţii civile la această lege a fost extrem de dură, specialişti în domeniu afirmând că actul normativ sabotează practic învăţământul românesc.

Somat să atace legea la CCR, după deliberări îndelungate, Victor Ciorbea a anunţat duminică, 20 septembrie, că în esenţă, din petiţiile formulate rezultă că autorii apreciază faptul că nu se impunea adoptarea acestui act normativ pe calea unei ordonanţe de urgenţă, precum şi că au avut loc o serie de încălcării ale prevederilor privind dreptul la învăţătură si referitor la dreptul la proprietate privată din Constituţie DAR în majoritatea sesizărilor însă nu se indica în mod concret în ce anume constă critica de neconstituţionalitate, afirmă Ciorbea.

"Cele mai multe critici cuprind nemulţumiri/aprecieri generale ale autorilor petiţiilor formulate, fără a se indica în mod concret în ce anume constă critica de neconstituţionalitate", susţine Avocatul Poporului despre petiţiile pe care le-a primit.

Avocatul Poporului mai informează că, în vederea soluţionării petiţiilor, a solicitat "şi punctul de vedere al personalului de specialitate din domeniul preuniversitar şi universitar, al sindicatelor si al societăţii civile, Consiliului Naţional al Rectorilor, Federaţiei Naţionale Sindicale 'Alma Mater', Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret' şi Federaţiei Educaţiei Naţionale" şi că sindicatele au avut o au o părere favorabilă despre modificările aduse Legii educaţiei.

Conform spuselor lui Ciorbea, sindicatele consideră "oportună şi necesară modificarea acestui act normativ, inclusiv prin respectiva OUG". totodata, sindicatele ar fi precizat că ordonanţa curpinde "dispoziţii prin care se soluţionează o parte dintre nemulţumirile salariaţilor şi ale beneficiarilor educaţiei, apărute după intrarea în vigoare a Legii educaţiei naţionale" şi este "un pas înainte în edificarea unei societăţi democratice, nicidecum o 'sindicalizare a învăţământului."

Şi Consiliul Naţional al Rectorilor apreciază ca fiind oportune şi necesare măsurile reglementate prin ordonanţă, "îndeosebi cu privire la facilitarea posibilităţilor de dezvoltare a activităţii universităţilor românesti, de întărire a autonomiei universitare, de flexibilizare a deciziilor, precum si de consolidare a statutului instituţional al universităţilor româneşti.", mai susţine Avocatul Poporului.

În consecinţă, având în vedere toate aceste aspecte pozitive sesizate de cei consultaţi, nu se impune sesizarea CCR: "Apreciem că nu se impune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative.", concluzionează Ciorbea.

Pe de altă parte, din perspectiva fostului ministru al Educaţiei, Mircea Miclea, ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul Ponta a modificat Legea Educaţiei "este un pact naţional anti-educaţie".

"Această ordonanţă de urgenţă re-centralizează sistemul, politizează excesiv sistemul, vulnerabilizează sistemul de doctorate, universităţile particulare nu se mai supun în mandate legii, nu mai este vorba de 8 ani - eşti rector cât vrei. Este o grozăvie", sublinia fostul ministru la scurtă vreme după publicarea actului normativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor