Avocatul copilului: Respectarea drepturilor copilului în R. Moldova întâmpină probleme serioase
alte articole
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu constată că în Republica Moldova există probleme serioase în ceea ce priveşte asigurarea respectării drepturilor copilului. Cele mai grave se referă la documentarea copiilor, în special din stânga Nistrului; protecţia copiilor rămaşi temporar fără îngrijirea părinţilor; prevenirea delincvenţei juvenile şi asigurarea justiţiei prietenoase copilului; respectarea dreptului la educaţie, dezinstituţionalizarea şi incluziunea copiilor cu dizabilităţi, respectarea drepturilor copiilor cu dizabilităţi.
În cadrul unei conferinţe de presă, Avocatul Copilului din RM a informat despre situaţia în domeniu şi problemele abordate în primul an de activitate şi a atras o atenţie deosebită începând de la lipsa datelor statistice referitoare la copii până la deficienţele sistemului de protecţie a drepturilor copilului din R.Moldova.
Pe parcursul anului 2016 în atenţia Maiei Bănărescu s-a aflat problema alimentaţiei copiilor în cadrul instituţiilor de învăţământ preşcolar. Avocatul Copilului a constatat că autorităţile publice au eşuat în eforturile de a rezolva problema menţionată. Organele de control şi de monitorizare nu au depistat nereguli pe acest segment până nu s-au alertat părinţii şi au apărut reacţii în mass-media.
În privinţa petiţiilor parvenite de la părinţi, care invocau obligarea de a vaccina copilul contrar voinţei lor, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului a anunţat că susţine promovarea măsurilor de profilaxie, dar consideră că este inadmisibilă îngrădirea dreptului la educaţie a unui copil sănătos, din cauza lipsei imunizării, fapt discriminatoriu în realizarea dreptului la educaţie în raport cu ceilalţi copii.
Maia Bănărescu a atras atenţia şi asupra existenţei unui număr mare de copii care nu au perfectate acte de identitate, ceea ce duce la încălcarea dreptului acestora la nume şi cetăţenie, la educaţie, la protecţie socială, la muncă etc. În context, Ombudsmanul a identificat lacune în aplicarea legislaţiei, birocratizarea excesivă a procesului de documentare, iresponsabilitatea părinţilor, precum şi lipsa de conlucrare intersectorială a autorităţilor publice. S-a atras atenţia autorităţilor competente de la Chişinău asupra lipsei datelor statistice privind numărul exact al copiilor care nu deţin certificate de naştere. O problemă care s-a aflat în atenţia Avocatului Copilului pe parcursul anului 2016 a fost violenţa faţă de copii şi violenţa în şcoală.
În altă ordine de idei, Maia Bănărescu a atenţionat despre faptul că numărul tentativelor de suicid în rândul copiilor a crescut cu 25% comparativ cu datele anului precedent, ceea ce impune o implicare mai insistentă a specialiştilor psihologi în activitatea cu copiii care au experienţa unei tentative de suicid. Ombudsmanul Copilului pledează în continuare pentru instituirea la nivelul autorităţilor publice de nivelul doi a unui specialist pentru protecţia drepturilor copilului. Potrivit informaţiei prezentate de către autorităţile publice locale, doar în patru localităţi ale Moldovei există câte un specialist în protecţia drepturilor copilului.
Integrarea şcolară a copiilor orfani sau lipsiţi temporar de grija părintească constituie un alt segment de interes al Avocatului Copilului din Moldova. În conformitate cu normele aprobate de ministrul Educaţiei: „copiii rămaşi fără ocrotire părintească vor fi scutiţi de taxa de înscriere la admitere şi vor fi cazaţi gratuit în căminul instituţiei de învăţământ, în perioada de admitere”. Cu toate acestea, Maia Bănărescu a identificat multe cazuri în care instituţiile de învăţământ au perceput taxe de studii de la copiii orfani.
Ombudsmanul a atras atenţia asupra faptului că unele categorii de copii (în particular cu tulburări din spectrul autist) nu s-au aflat deloc în vizorul autorităţilor de resort pentru stabilirea nivelului de protecţie şi de realizare a drepturilor.
Potrivit declaraţiilor Avocatului Copilului din RM, priorităţi în activitatea sa pentru anul 2017 vor fi realizarea unor studii cu privire la situaţia copiilor cu dizabilităţi senzoriale, a copiilor plasaţi în instituţiile psihoneurologice, privind situaţia copiilor dezinstituţionalizaţi şi cu privire la documentarea copiilor.