Avocaţi chinezi şi-au pierdut dreptul de practică după ce au apărat drepturile omului

Autorităţile chineze au refuzat să reînnoiască licenţele a peste o duzină de avocaţi din China, deoarece aceştia au apărat cazuri sensibile din punct de vedere politic, potrivit declaraţiilor lui Jiang Tianyong, bine-cunoscut avocat pentru drepturile omului.
Jiang Tianyong a postat recent pe contul său de Twitter că peste zece avocati din China au avut licenţele anulate, după ce au apărat cazuri sensibile din punct de vedere politic (The Epoch Times)
Annie Wu
04.06.2013

Autorităţile chineze au refuzat să reînnoiască licenţele a peste o duzină de avocaţi din China, deoarece aceştia au apărat cazuri sensibile din punct de vedere politic, potrivit declaraţiilor lui Jiang Tianyong, bine-cunoscut avocat pentru drepturile omului.

Printre cei afectaţi sunt Wang Quanzhang, Xiong Daiying, Liang Xiaojun, Li Xiongbing şi alţii. Aceşti bărbaţi au încercat în trecut să utilizeze sistemul juridic pentru a apăra practicanţii Falun Gong, o practică spirituală tradiţională care este persecutată de către autorităţile chineze încă din 1999.

Aceştia sunt de obicei cunoscuţi în chineză sub numele de avocaţi "weiquan" sau care apără drepturile omului, pentru ca încearcă să folosească sistemul juridic chinez pentru a apăra drepturile clienţilor lor.

Alţi avocaţi a căror licenţe au fost anulate au vizitat un "centru legal de educare", cunoscut şi ca centrul de spălare a creierului din Ziyang City, provincia Sichuan, la începutul acestei luni, pentru a atrage atenţia asupra metodelor extralegale de persecuţie folosite împotriva practicanţilor Falun Gong.

Începând cu 1 iunie licenţele lor vor fi expirate. Jiang Tianyong a anunţat acest incident în cinci mesaje pe profilul său de Twitter.

Mecanismul utilizat de autorităţi pentru a împiedica avocaţii să îşi continue profesia este "inspecţia" anuală, efectuată de birourile locale de justiţie. Pe hârtie, procesul este o evaluare a avocatului şi a performanţelor firmei pe parcursul anului precedent, dar este adesea folosită pentru a-i sancţiona pe cei care iau cazurile considerate supărătoare sau sensibile din punct de vedere politic de către autorităţi.

Jiang a menţionat că "o mulţime de oameni au fost afectaţi" şi că runda de anulări de licenţe este "cea mai mare suprimare a avocaţilor specializaţi în apărarea drepturilor omului din 2008 încoace."

Mecanismul utilizat de autorităţi pentru a împiedica avocaţii să îşi continue profesia este "inspecţia" anuală, efectuată de birourile locale de justiţie.

Printre cei vizaţi nu se află doar aceia care au apărat Falun Gong.

"Cei ale căror licenţe nu au fost reînnoite au preluat cu toţii cazuri de apărare a drepturilor omului", a declarat el într-un interviu pentru postul de radio Sound of Hope. "Marea majoritate a acestora au apărat cazuri legate de practicanţi Falun Gong; mulţi dintre ei au participat la protestele de la Beijing cerând publicarea informaţiilor cu privire la activele oficiale sau i-au apărat pe cei care au făcut-o."

Jiang a mai scris pe contul său de Twitter că prin pedepsirea unor avocaţi, autorităţile îi pun şi pe colegii lor sub presiune financiară, într-o posibilă încercare de a-i influenţa să se opună eforturilor avocaţilor de a apăra drepturile.

Informaţii oferite de Ariel Tian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor