Avocaţi chinezi cer eliberarea activiştilor şi avocaţilor deţinuţi abuziv

Avocaţii şi activiştii pentru drepturile omului protestează în faţa sediului de poliţiei din  Jiansanjiang, îndemând eliberarea cetăţenilor chinezi din ”închisorile negre”.
Avocaţii şi activiştii pentru drepturile omului protestează în faţa sediului de poliţiei din Jiansanjiang, îndemând eliberarea cetăţenilor chinezi din ”închisorile negre”. (NTD)

Aproximativ 20 de avocaţi s-au adunat, sâmbătă, în oraşul Zhengzhou cerând să se întâlnească cu mai mulţi activişti reţinuţi de Beijing înaintea aniversării a 25 de ani de la masacrul din Piaţa Tiananmen.

Avocatul proeminent pentru drepturile omului, Li Fangping, spune că avocaţii au organizat, vineri şi sâmbătă, un protest în faţa secţiei de poliţie din Zhengzhou, după ce autorităţile le-au refuzat cererea de a-şi întâlni clienţii.

”Simţim că întregul sistem al avocaţilor apărării se confruntă cu o provocare imensă”, a declarat Li, unul dintre protestatarii din Zhengzhou.

Printre activiştii deţinuţi în Zhengzhou se află şi binecunoscutul avocat Chang Boyang, care a militat pentru drepturile muncitorilor imigranţi, al pacienţilor cu HIV şi pentru copiii otrăviţi în timpul scandalului cu lapte contaminat din 2008.

Chang a fost reţinut pe 27 mai într-o serie de acuzaţii în lanţ, demarate înaintea aniversării din 4 iunie, împotriva artiştilor, avocaţilor, intelectualilor şi jurnaliştilor. Regimul de la Beijing depune în fiecare an eforturi imense pentru a opri publicul de la comemorarea masacrului din 4 iunie 1989.

Li spune că reprezentaţii poliţiei din Zhengzhou s-au întâlnit sâmbătă cu avocaţii, cărora le-au transmis că pentru a-şi vedea clienţii, trebuie să obţină permisiunea din partea agenţilor de investigaţie ai poliţiei.

Conform legii chineze, o asemenea cerere este necesară numai în cazurile de corupţie majoră, terorism sau spionaj. Activiştii deţinuţi în Zhengzhou au fost acuzaţi de deranjare a liniştii publice, spune Li.

Autorităţile chineze le-au transmis avocaţilor că justificarea era legată de securitatea statului, a adăugat Li.

”Asta este un precedent groaznic în care nu-ţi este permis să-ţi vezi avocatul, sub pretextul că ameninţi securitatea statului, chiar şi atunci când eşti arestat pentru cele mai obişnuite acuzaţii”, a declarat avocatul.

Contactaţi prin telefon, oficialii din departamentul de propagandă al poliţiei din Zhengzhou şi din birourile Partidului Comunist au refuzat să comenteze.

Discuţiile cu privire la protestele din Piaţa Tiananmen, desfăşurate în 1989, şi represiunea militară ce a urmat sunt reprimate brutal de regimul comunist de la Beijing, autorităţile sporind măsurile de securitate anual, înaintea aniversării. Totuşi, în acest an, represiunea a fost mult mai dură decât în anii precedenţi, poliţia închizând activiştii care în anii trecuţi au primit doar o avertizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe