Raportul final Kroll a ajuns la Chişinău. Expert: Autorităţile nu sunt interesate să recupereze banii furaţi

Secretomania guvernării RM privind publicarea integrală a raportului final Kroll alimentează suspiciunea că se încearcă protejarea unor politicieni implicaţi în frauda bancară, afirmă analistul Victor Ciobanu.
Victor Ciobanu, expert economic
Victor Ciobanu, expert economic (facebook.com)

Raportul final privind investigarea fraudei din sistemul bancar moldovenesc, intitulat Kroll 2, a fost transmis marţi 6 martie Băncii Naţionale (BNM). Potrivit instituţiei, documentul conţine informaţii despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează să fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din R. Moldova de către reprezentanţii Kroll conform prevederilor contractuale.

Analistul economic Victor Ciobanu consideră că autorităţile de la Chişinău nu ar fi interesate să recupereze banii furaţi, deşi ancheta internaţională pare să fi ajuns la final. ” Ei ne spun că au zeci de dosare, dar nu vedem niciun fel de condamnare, cu atât mai mult de returnare de bani”.

Expertul concluzionează, citat de Radio Europa Liberă, că secretomania guvernării RM privind publicarea integrală a raportului final Kroll nu face decât să alimenteze suspiciunea că se încearcă protejarea unor politicieni şi oameni de afaceri implicaţi în frauda bancară ce a demolat bruma de încredere în instituţiile democratice ale statului aflat în interminabilă tranziţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe