Avizele companiei Regata Imobiliare privind construirea unui centru multietajat în locul Cafenelei Guguţă, revocate
alte articole
În urma demersului depus de activiştii Occupy Guguţă împreună cu mai multe organizaţii ale societăţii civile, la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, joi 16 octombrie 2019, în şedinţă ordinară, Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice a votat anularea avizelor eliberate companiei Regata Imobiliare pentru construcţia unui centru multietajat în locul Cafenelei Guguţă din centrul Chişinăului.
„În demersul depus, am solicitat ca avizul pozitiv al Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice din 17 ianuarie 2019 privind construirea unui edificiu (cu destinaţie - centru social-cultural și de agrement; regim de înălţime proiectat – 8 niveluri supraterane 2S D P 7E) şi avizul din 19 iulie 2018 cu acelaşi obiect să fie revocate.
Lupta nu este terminată, dar aceasta a fost o bătălie crucială pe care am învins-o pentru păstrarea integrităţii Grădinii Publice Ştefan cel Mare. Este un pas important în lupta cu acele decizii şi autorizaţii care vin în contradicţie cu Legea Ocrotirii Monumentelor şi care atentează la integritatea monumentelor istorice şi naturale”, se arată în postarea de pe Facebook a activiştilor Occupy Guguţă.
Acest succes este al tuturor cetăţenilor care şi-au adus contribuţia la această cauză de-a lungul timpului, au punctat tinerii, mulţumind, totodată, tuturor celor implicaţi şi în special juristului care i-a ajutat să scrie demersul.
Amintim că la 22 iunie 2018, câteva persoane s-au adunat să discute despre revendicarea democraţiei în Republica Moldova. Ulterior, la 24 iunie, vreo 40 de persoane s-au adunat şi au făcut pancarte cu mesaje sincere şi directe în acest sens, fiind astfel format grupul Occupy Guguţă decis să organizeze şi să participe la evenimente zilnice în faţa cafenelei Guguţă din centrul Chişinăului, manifestaţii transformate ulterior în #protestpermanent.
”Am făcut subotnik şi am curăţit terasa de la cafeneaua Guguţă. Ne-am mirat cum un spaţiu atât de bun este plin de mizerie şi este nefolosit de atâta timp. Investitorul, care vrea să facă un centru comercial de 10 etaje pe locul cafenelei, a spus că este dreptul nostru să facem curat şi să ne exprimăm opinia. Noi considerăm că este datoria statului şi a investitorilor să creeze cât mai multe locuri accesibile pentru toţi cetăţenii ţării, mai ales în parcuri, mai ales în cafenele aproape istorice. Oricum, în caz de ploaie, mutăm activităţile noastre sub terasă”, a declarat atunci grupul Occupy Guguţă.