Poroşenko semnează legea care permite judecarea lui Ianukovici în absenţa sa
focus
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-o mişcare de calmare a nemulţumirilor înainte de alegerile parlamentare, a semnat marţi o lege care permite fostului preşedinte Viktor Ianukovici să fie judecat în absenţă de un tribunal pentru crimele comise în timpul mandatului său.
Poroşenko şi guvernul său pro-vestic, care urmăreşte obţinerea unui mandat puternic în cadrul alegerilor parlamentare de duminică, înfruntă critici, populaţia acuzându-l de slăbiciune şi lipsă de fermitate pentru a-l aduce în faţa legii pe Ianukovici, care a fugit de protestele stradale ucrainene în februarie 2013 împreună cu familia şi prietenii săi apropiaţi.
Autorităţile din Kiev îl acuză pe Ianukovici, care se află în prezent în Rusia, de implicare în omorârea manifestanţilor care au fost împuşcaţi de poliţie în timpul protestelor, de jefuirea la scara mare a proprietăţii şi fondurilor de stat şi de o încercare de a răsturna de la putere noua conducere.
Până acum legea ucraineană nu permitea ca oamenii aflaţi în străinătate să fie judecaţi în absenţa lor pentru crime comise în Ucraina.
Dar Poroşenko, care a fost ales în luna mai şi care speră la crearea unei puternice coaliţii pro-europene în urma alegerilor de duminică, a declarat pe website-ul său că a semnat mai multe amendamente la codul penal, care permit judecarea în absenţă de către un tribunal a celor care au jefuit ţara şi care se ascund în străinătate.
Schimbarea adusă legii prevede confiscarea proprietăţii şi bunurilor celor găsiţi vinovaţi în absenţă pentru crime comise împotriva poporului ucrainean, a spus Poroşenko.
Ianukovici, care a fost urmat în Rusia de miniştri seniori şi ajutoarele sale, a lăsat în urma sa mai multe proprietăţi, incluzând un teren imens lângă Kiev şi cel puţin o vilă la Marea Neagră.
Semnarea legii are loc într-un moment în care autorităţile ucrainene pro-occidentale încearcă să cureţe birocraţia statului de susţinătorii lui Ianukovici şi oficialii corupţi din timpul mandatului său.
Răsturnarea de la putere a lui Ianukovici, care era susţinut de Moscova, a declanşat anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi o rebeliune separatistă pro-rusă în estul Ucrainei – aceste evenimente cauzând în cele din urmă cea mai mare criză a relaţiilor dintre Rusia şi Occident de la Războiul Rece încoace.
Se aşteaptă ca o majoritate pro-europeană să domine Parlamentul după alegeri, în acest fel diminuându-se mult influenţa rusă în Ucraina.