Autorul OUG 13 critică protestul USR: "Ce s-a întâmplat ieri e anormal! O anumită minoritate poate impune blocarea!"
alte articole
Deputatul PSD Florin Iordache i-a acuzat pe parlamentarii USR care ieri au protestat faţă de adoptarea, pe repede înainte, a modificărilor legilor Justiţiei, că au încălcat „regulile de conduită”, încercând să blocheze modificările la statutul magistraţilor. De asemenea, Iordache a mai susţinut că legile justiţiei au fost dezbătute în Parlament, aceasta deşi deputatului USR Stelian Ion i s-a tăiat microfonul atunci când a vrut să prezinte amendamentele propuse de formaţiunea sa.
"Ce s-a întâmplat ieri e anormal, pentru că s-a făcut cu încălcarea regulilor de conduită, regulamentelor. Înţeleg că între putere şi opoziţie sunt divergenţe de opinie, dar acestea trebuie exprimate într-un cadru normal, regulamentar. Modul în care au degenerat discuţiile, în care s-a blocat la un moment dat dezbaterea e anormal pentru activitatea parlamentară. Putem avea opinii, păreri, dar prin vot orice opinie se tranşează", a declarat Iordache pentru Digi24
„Nu cred că o anumită minoritate poate impune blocarea, pentru că asta a fost, cu nerespectarea minimei condiţie de bun simţ, regulament, constituţionalitate. Este o zi tristă modul în care o parte din colegii din opoziţie s-au manifestat în plen”, a adăugat fostul ministru al Justiţiei.
Nu în ultimul rând, Iordache s-a declarat nedumerit de protestul care a avut loc la Parlament, chiar în timpul şedinţei, şi a susţinut că acuzaţia conform căreia prin modificarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor se încearcă îngrădirea independenţei Justiţiei e o mare manipulare.
„Oameni supăraţi pe ce? Obligaţia Parlamentului e să discute şi să dezbată legi. Cât timp avem o dezbatere foarte largă, păreri pro şi contra, până la urmă, modificarea sau dezbaterea unei legi se face în Parlament. A existat o mare dezbatere în Parlament că această lege 303 este de fapt o îngrădire a independenţei justiţiei, că se pune presiune politică. Nu există niciun articol. O mare manipulare. Au fost câteva sute de oameni care, cred eu, nu au văzut, nu au citit şi nu cred că prin vocea câtorva zeci de persoane care s-au manifestat anormal ieri... Au fost colegi care au venit la Parlament, pentru că e locul lor de muncă, şi atunci când pleacă trebuie să aibă condiţii minimale”, a mai spus Florin Iordache.
Cât despre acuzaţia Opoziţiei că nu au fost citate amendamentele propuse la lege, Iordache a spus că „avem un regulament, s-au stabilit nişte timpi minimali de dezbatere”.
Reamintim că în pofida criticilor Opoziţiei, deputaţii majorităţii au adoptat ieri, pe repede înainte, pe articole, amendamentele la legea 303. USR şi-a manifestat dezbaprobarea faţă de modul în care se procedează protestând, şi cerând dezbateri reale, nu procedura de urgenţă. Votul final nu a fost încă dat, căci PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Printre amendamentele votate în plen a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Tot miercuri, deputaţii au adoptat un amendament propus de deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu prin care magistraţii sunt obligaţi să se abţină de la manifestări sau exprimări defăimătoare faţă de Parlament sau Guvern.
"Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, în exercitarea atribuţiilor, să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă şi executivă", sună textul articolului, văzut de vocile critice drept o tentativă de a pune căluş magistraţilor.
Mai mult, astăzi, în comisia lui Iordache urma să se discute înfiinţarea unei direcţii speciale de investigare a infracţiunilor magistraţilor. Ori, numeroase voci avizate au atras atenţia că o astfel de direcţie de investigare a infracţiunilor comise de judecători şi de procurori va fi practic un instrument de subordonare a oamenilor legii. Coroborat cu faptul că parlamentarii au eliminat cuvântul "independenţă" din articolul care defineşte activitatea procurorilor, tabloul care se creionează este cel al unei Justiţii aservite ministrului, în care "incomozii" vor putea fi uşor intimidaţi atunci când nu vor fi receptivi la ordine.